Arengumaagide Foorum Arengumaagide Foorum
Kuula uusi saateid www.valgusejavarjupiiril.ee
Vanad saated!

KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsőnumite lugemiseks logi sissePrivaatsőnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse  Jutukas 

elu ei ole ilus (tegelikult pole vahet)
Mine lehele Eelmine  1, 2

Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Isiksus
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Gerdenel
Indigo päike.
Indigo päike.

PostitusPostitatud: Kolm Aug 16, 2006 1:01 am    Teema: Vasta viitega

Kui termineid ühtmoodi mõistetaks, siis poleks tarvidust seletada, aga lõppeks, kui on näha, et mõistetakse vastandlikult, siis kaotab suhtlus mõtte.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Kati
Külaline

PostitusPostitatud: Kolm Aug 16, 2006 7:26 am    Teema: Vasta viitega

selle seletamisega on nii,et kas ja kuipalju seda ĂĽldse vaja tegelt on Wink
ma olen märganud,et kogemine on märksa olulisem. selgitusi vajame selleks,et iseennast oma maailmapildis veenda. või panna teisi selles veenduma. isegi see pole justkui oluline,et kui õige see asi on. oluline on see,et ta on olemas. tõestus ,et on olemas. ja siis seletamegi...nagu ei usuks muidu ,et oleme olemas. Laughing
näiteks inimene, andes iseendale hinnangut, ka reeglina räägib sellest,et milline ta on. ja siis vaatab,kuidas teised arvavad.
selgitused ja terminid on vist vajalikud vaid nö siinpool, väljaspool inimest.
inimene peegeldab läbi nende oma sisemaailma ümbritsevale.

näiteks tuli mul mõte,et kui mina peegeldan ühe selgitusega ja teine samas teisega, siis kas sellisel juhul, kui mina võtan omaks teise selgituse,lasen ma tal teha enda sisemaailmas muudatusi?
samas on näiteks ühiskondliku moraali mäng selline,et enamus peegeldab seda välja aga sees ollakse teistsugused.
Tagasi üles
tiivul
Tumeroheline päike
Tumeroheline päike

PostitusPostitatud: Kolm Aug 16, 2006 9:19 am    Teema: Vasta viitega

Seletamisega saab lülitada sisse endas mingi kanali, mis nt uue pildi ette toob. Inimeses sisaldub kõik olemasolev, selle avamine toimub väliste "lülititega". Käivitumine toimub mõnikord uskumatul moel- teise inimese hääletoon, seletamisel kasutatv sõnavara/sõnade kombinatsioon, õrn puudutus, kaunis vikerkaar jne. Miks mitte ka midagi inetut, aga ei peatuks sellel.. Inimeseti on see väga erinev, missugune meel domineerib.
Kõik oleneb sellest, missugune meel parasjagu registreerib "avaja". Rääkimine/seletamine on vast kõige sarnasemalt/ühesemalt tajutav kogetu kirjeldamise viis. Väga raske on teisega võrrelda kogetut sõnadeta.
Aga selge on see, et alati räägime/näeme/kogeme ennast. Mõnikord ei taha seda lihtsalt tunnistada.
Vat selle seletamisega on ka üks nõks. Mõnikord on väga vaja teisele ennest selgeks teha ja teinekord lööd käega, et mine ka õige puu otsa.
Kui oluliseks me inimest enda jaoks peame, kui tähtsaks peame tema rolli oma maailmapildis. Oleme hinnangutesse takerdunud, muidu oleks kogu aeg ja alati terve PILT nähtav ja pole ühtegi sõna enam vaja.
Tagasi üles
vambola
Oranz päike
Oranz päike

PostitusPostitatud: Kolm Aug 16, 2006 9:22 am    Teema: Vasta viitega

Kati kirjutas:
selgitusi vajame selleks,et iseennast oma maailmapildis veenda. või panna teisi selles veenduma.

Kati kirjutas:
selgitused ja terminid on vist vajalikud vaid nö siinpool, väljaspool inimest.
inimene peegeldab läbi nende oma sisemaailma ümbritsevale.

Kati kirjutas:
näiteks tuli mul mõte,et kui mina peegeldan ühe selgitusega ja teine samas teisega, siis kas sellisel juhul, kui mina võtan omaks teise selgituse,lasen ma tal teha enda sisemaailmas muudatusi?

Võib-olla vahe on siin selles, kui inimesel juba on kellegi teise selgitus ja ta esitab seda, aga teine selgitab omal moel ja paremini. Mistõttu siis esimene teise seletuse üle võtab.

Aga ideaalis peaks selgitusest oma selgituse looma? Muidugi, veel parem, kui on enda isiklik pilt asjast hoopis. Hmm..

See on ka nagu imelik, kui teiste selgitusi ei kuulaks ja ootaks ära, millal endal kogemus olemas. Kogemus on siiski väga tähtis tavaliselt, vist.
Kui endal kogemust pole, siis peaks arvamustes tagasihoidlik olema, või mitte midagi eriti arvama.

Peaks olema nii, et ei kopeeri teiste maailmapilte, vaid kui teine oma nägemust selgitab, siis mõtled vastavalt enda omale selle läbi ja teed omad järeldused ja täiendused oma maailmapildis? Nagu filter.

Näiteks siin vaimumaailmaga seoses mul endal kogemused puuduvad teiste reaalsuste nägemisel, jne, aga läbi igasuguste erinevate inimeste selgitatud kogemuste ja tõlgenduste ma teen oma järeldused. Mul omal siiski asjad üldiselt nägemata ja järele proovimata, nii et ei tasuks 100% üle võtta, aga tugevalt arvesse võtta ja kaaluda küll.

Hmm. Aga teinekord aitavad selgitused ka kogemusteni jõuda? Ma arvan küll.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum Saada e-mail MSN Messenger
vambola
Oranz päike
Oranz päike

PostitusPostitatud: Kolm Aug 16, 2006 10:24 am    Teema: Vasta viitega

Tsiteerin::
16:05 Dokumentaalfilm 1905, valguse aasta (1905, Lannee lumiere, Prantsuse 2005)
Albert Einsteinist, geniaalsest teadlasest, nüüdisfüüsika rajajast, kes 26-aastasena,eirates kõiki teaduskaanoneid ning tollaste auväärsete teadusautoriteetide seisukohti, pakkus maailmale ja kõigile hästi teada, kuid siiski meile pisut mõistetamatu valemi E=mc2.

Cool
Tagasi üles
Gerdenel
Indigo päike.
Indigo päike.

PostitusPostitatud: Kolm Aug 16, 2006 12:24 pm    Teema: Vasta viitega

Mõtlesin selgitamise all pigem seda, et kui kumbki pool kirjeldab oma mõistmist antud sõnast, siis on ka selge, kas on haakumine või mitte. Kirjeldus lähtub ikka kogemusest, aga ka erinev kirjelduse puhul võib olla teadmine, et mõistetakse analoogiliselt ja räägitakse samast asjast või siis saadakse teadmine, mida antud sõnaga tähistatakse, kui on enesel mingi analoogiline kogemus kuid sõna selle jaoks teine. See nagu suhtlemise koodi murdmine või midagi sellist. Edaspidi pole neil ju enam mõisteid selgitada vaja.
Tagasi üles
vambola
Oranz päike
Oranz päike

PostitusPostitatud: Kolm Aug 16, 2006 12:45 pm    Teema: Vasta viitega

Nojah. Kui mõistetakse ja teadvustatakse oma kogemuste põhjal, mida teine öelda tahtis, siis võib kuulaja avastada, et teine toob välja selliseid huvitavaid seoseid, mida ta ise pole tähele pannud. Neutral

Ma nüüd rääkisin pisut teisest asjast. Lihtsalt uus mõte tuli.

Muidu jah, sõnadest võidakse vabalt erinevalt aru saada, ja lausetest tervikuna. See oleneb nii kirjutajast, kui lugejast. Mingid tobedad eelarvamused on vist määravad siin.
Tagasi üles
Kati
Külaline

PostitusPostitatud: Kolm Aug 16, 2006 4:35 pm    Teema: Vasta viitega

kui mul on vaja mingile arusaamisele jõuda ,siis olen märganud,et vaikimisi tean täpselt kelle poole pöörduda. võib olla on nii,et võtan energeetiliselt hoopis teise inimese selgituse/kogemuse ja hakkan seda läbi töötama. võibolla on nii,et teine annab minu küsimise peale oma hingeosa mulle kasutada. ma ei tea kas see on tegelikult õige.
Tagasi üles
monotoon
Punane päike
Punane päike

PostitusPostitatud: Laup Aug 19, 2006 11:37 pm    Teema: Vasta viitega

" elu on lill , ĂĽtles liblikas
elu on sitt , ĂĽtles sitikas
elu on vesi , ĂĽtles konn
ole rahul sellega ,mis sul on "
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum Saada e-mail
keku

PostitusPostitatud: Püh Aug 20, 2006 10:48 am    Teema: Vasta viitega

monotoon kirjutas:
" elu on lill , ĂĽtles liblikas
elu on sitt , ĂĽtles sitikas
elu on vesi , ĂĽtles konn
ole rahul sellega ,mis sul on "

lisaksin veel selle, et inimesed unustavad näha positiivset pisiasjades: naeratuses,päikesetõusus, aitäh sõnas ja paljus muus. mulle meeldib lause: the devil is in the detail".
boss
Indigo päike.
Indigo päike.

PostitusPostitatud: Püh Aug 20, 2006 12:43 pm    Teema: Vasta viitega

keku kirjutas:

lisaksin veel selle, et inimesed unustavad näha positiivset pisiasjades: naeratuses,päikesetõusus, aitäh sõnas ja paljus muus. mulle meeldib lause: the devil is in the detail".

No minu arust ei ole see nii vajalik kui kõik räägivad, et ole positiivne ja leia kõiges head jne.
See on ju tegelt päris asja eitamine, või siis asja silumine enda jaox heaks kuigi tegelt ta seda ei pruugi olla. Miks ma pean kõiges otsima head ja tekitama endale mingi nõmeda hea ilusiooni? Sama hästi võiks ma leida kõiges halba.
Et saada asjast õieti aru, tuleb minu arust leida nii head kui halba. Ise määratlega mis on hea ja mis halb.
Ehk siis poolused peavad olema tasakaalus, pole vaja neid paigast ära viia.
Nii palju kui mina olen tähele pannud, siis enamus kes nii käituvad, et leiavad kõiges midagi head, siis need saavad ka pidevalt vastu näppe. Kuni lõpuks peavad poolust vahetama ja siis nutavad, et elu on nii nõme.
Tagasi üles
keku

PostitusPostitatud: Püh Aug 20, 2006 6:20 pm    Teema: Vasta viitega

ma ei pidanudki seda silmas, boss. vaid üleüldist masendust, millest mõni ei vaevu välja tulla ja siis halavad.
boss
Indigo päike.
Indigo päike.

PostitusPostitatud: Püh Aug 20, 2006 7:14 pm    Teema: Vasta viitega

keku kirjutas:
ma ei pidanudki seda silmas, boss. vaid üleüldist masendust, millest mõni ei vaevu välja tulla ja siis halavad.

Ausalt öeldes, avastasin ma just, et enamus inimesi on ära allutatud. Ise oma peaga mõtlejaid hakkab väheks jääma. Ma arvan, et nüüd on viimane aeg midagi ette võtta. Samas jällegi, mis on minu asi teistest. Samas jällegi, mina pean siin ühiskonnas elama, seega oleks parem kui ma saan siit mida tahan. Ma ullult naudin inimesi kes ajavad oma asju, mitte ei ole jamad inimesed nagu enamus.

Inimesed on seal masenduses, ega tahagi välja tulla, kuna paluvad endale mingit nööri, mis ütleks kõik ette kuidas edasi liikuda. Nad ei taha mõelda.

Tsiteerin::
Nad ei taha mõelda

Midagi peab muutuma, asi on liiga kaugele läinud.
On kaks võimalust, kas hakata otsima allutajat- mis tundub suht mõtetu praegusel hetkel, sest paistab et allutus süsteem on käivitatud juba sadu aastaid tagasi ehk siis kui hävitame selle kes seda praegu edasi viib, siis üritame päästa tuleviku.
Kuid suurim oht on praegu olevikuga, seega, peab välja töötama mingi süsteemi, et inimesed ise mõtlema hakkaks.

Teen uue teema enda nurka.
Tagasi üles
pohjanael
Valge päike
Valge päike

PostitusPostitatud: Kolm Aug 23, 2006 10:07 pm    Teema: Vasta viitega

ära põe, sa oled aint inimene.... sp
Tagasi üles
pohjanael
Valge päike
Valge päike

PostitusPostitatud: Kolm Aug 23, 2006 10:10 pm    Teema: Vasta viitega

a muide, elu on ilus.... eriti kui ise oled mõnus ... deem, mina ei saa teie probleemidest aru
Tagasi üles
boss
Indigo päike.
Indigo päike.

PostitusPostitatud: Nelj Aug 24, 2006 11:45 am    Teema: Vasta viitega

pohjanael kirjutas:
... deem, mina ei saa teie probleemidest aru

Ära nutta kullake, me ei mõista sind selle eest hukka. Wink Laughing
Tagasi üles
vambola
Oranz päike
Oranz päike

PostitusPostitatud: Reede Aug 25, 2006 7:28 pm    Teema: Vasta viitega

Elu on siis inimesele kole, kui ta saamahimuliselt midagi maailmalt tahab, aga ei saa. Ma arvan. Istub ja nutab, et pole seda ja teist ja on sitas keskkonnas jne. Kui ilusti hakkama saada igasuguste vastikute olukordadega, siis peaks elu ilus olema. Smile
Tagasi üles
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Isiksus Kőik ajad on GMT + 3 Tundi
Mine lehele Eelmine  1, 2
Lehekülg 2, lehekülgi kokku 2

Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes

© 2001, 2005 phpBB Group