Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat |
Autor |
Teade |
humorismihaldjas Punane päike
Liitunud: 21 Juul 2008 Postitusi: 556
|
Postitatud: Nelj Nov 20, 2008 3:24 pm Teema: |
|
|
tokrodalane kirjutas: | tokroda järgimist ei ole kunagi kuhjaga ! |
wow, ja oledk siin mu lemmik [/url/url...piiks] |
|
Tagasi üles |
|
|
tokrodalane Valge päike
Liitunud: 7 Apr 2006 Postitusi: 15
|
Postitatud: Nelj Nov 20, 2008 3:31 pm Teema: |
|
|
hihi |
|
Tagasi üles |
|
|
humorismihaldjas Punane päike
Liitunud: 21 Juul 2008 Postitusi: 556
|
|
Tagasi üles |
|
|
Johannes Tee Valge päike
Liitunud: 10 Veeb 2004 Postitusi: 23
|
Postitatud: Esm Dets 01, 2008 6:22 pm Teema: |
|
|
Olen ise absinti valmistanud, huvi pärast, et kas sellel on ka teistsugune mõju. Isiklik kogemus on selline, et põhiline psühhoaktiivne aine selles joogis on ikkagi alkohol, muu mõju on aimatav. Ta annab rõõmsa ja erksa purjusoleku tunde. (Aga, nagu kõikide psühhoaktiivsete ainetega, mõjud on erinevatele inimestele erinevad).
Absindi valmistamisel on kaks põhimõttelist koolkonda, ühed teevad lihtsalt tinktuuri (artemisia absinthiumi ehk koirohu leotist, mis on ülimalt kibe ja mis on suure hulga suhkruga magustatud, et alla läheks), teised kasutavad destilleerimist (mina isiklikult eelistan seda).
Protsess üldiselt:
1. Teed koirohu tinktuuri s.o. leotis piirituses. Kasuta nii kanget alkoholi kui on võimalik kätte saada ja kuivatatud taime (värske taim sisaldab palju vett, mis tuleb protsessile kahjuks). Soovitav leotada nädalaid, mida kauem, seda parem. Pimedus on tähtis, sest valguse käes läheb klorofüll, mis annab rohelise värvi, varsti pruuniks.
2. Jagad tinktuuri kahte ossa, suurem osa läheb destilleerimiseks, väiksem osa destillaadi värvimiseks.
3. Destileerid suurema osa ära ja lisad kõrvale pandud väiksema osa tinktuurist.
Kellel on keemia labor käepärast (või samakaajamisaparaat) võib kasutada muid meetodeid. Ise kasutasin improviseeritud destillatsiooniaparaati. Korraliku samaka ajamiseks see ei hästi sobi. (Aga meil ei olegi tarvis praskast piiritust eraldada vaid me destilleerime juba korralikku piiritust). "Tööstuskaod" on suured, st et suur osa piiritusest lendub lihtsalt ära. Aga katsetamiseks sobib küll.
Aparaat koosneb
1. kahest suurest potist
2. kahest pudelist
3. kahte pudelit ühendavast voolikust
4. elektripliidist (gaasipliidil piiritusega mängimine võib olla ohtlik)
Paned mõlemasse potti vett, üks neist läheb pliidile, teise läheb külm vesi, võimaluse korral ka jää.
Tinktuuriga pudel läheb pliidil oleva poti sisse. Voolik tuleb selle pudeli külge kinnitada nii, et õhku läbi ei laseks. Teine tühi pudel läheb külma veega potti. Vooliku teine ots sellesse pudelisse. Seda pole vaja õhukindlalt sulgeda.
Lülitad pliidi sissse. Vesi esimeses potis hakkab keema. Tinktuur aurustub (vee keemistemperatuur on kõrgem kui piirituse aurustumistemperatuur) ja kondenseerub destillaadi pudelisse, mis on külmas vees. Valmis destillaat (mis on valge läbipaistev vedelik) värvi kõrvale pandud tinktuuriga. Ongi valmis.
Kui tahad proovida, kas tegu on õige asjaga või mitte, siis tilguta destillaadi sisse vett. Destillaat peab muutuma piimjaks.
Kui ajaloost rääkida, siis absinti on algselt valmistatud koirohust (muid aineid võib ka soovi korral lisada, aga pole kohustuslik). Peale propagandasõda 1915 (mida tegid veinitootjad, sest pudel absinti maksis prantsusmaal vähem kui pudel veini) absint keelustati ja sarnast jooki hakati valmistama aniisist. Pernod oli kunagi kuulsaim absinditootja.
Tänapäeva euroopa liidu ettekirjutus on see, et jook võib sisaldada 10 milligrammi thujonet joogi kilogrammi kohta, mida pole just eritu palju (vingemad absindid sisaldavad ca 250). Väikeses koguses thujonet sisaldavaid tooteid on veel (näiteks vermut). |
|
Tagasi üles |
|
|
|
|
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid Sa ei saa vastata siinsetele teemadele Sa ei saa muuta oma postitusi Sa ei saa kustutada oma postitusi Sa ei saa hääletada küsitlustes
|
© 2001, 2005 phpBB Group
|