Arengumaagide Foorum Arengumaagide Foorum
Kuula: Arengumaagide esinemised nõmme raadios.
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse  Jutukas 

Arjol räägib, laulab ja tantsib

 
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Isiksus
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Arjol
Tumeroheline päike
Tumeroheline päike


Liitunud: 3 Veeb 2004
Postitusi: 144

PostitusPostitatud: Laup Veeb 28, 2004 11:53 am    Teema: Arjol räägib, laulab ja tantsib Vasta viitega

.......
Olen siin teie lõkke ääres nii mõnegi aja veetnud, kuulanud teie jutte, vaadanud tantse, õpinud teie keelt ja kombeid.
Ega ma ei olegi teile ennast eriti korralikult tutvustanud (tõepoolest, Ork ,Smile, napisõnalisuse põhjuseks võib- olla ka napp keeleoskus ja soovimatus kommete ja tantsude mittetundmisega ilmaasjata tühjast tüli tekitada), teid aga jälginud ja teie seas juba pikemalt viibinud, sestap pean viisakaks nüüd ka ennast jõudumõõda avada.
Alljärgenvalt püüan ma siis kõigepealt leida paraleele, sarnasusi ja minu arvates ühtemoodi mõistatavaid pidepunkte.
Sest küllap võiks ma teie keele ka päris ära õppida, kuid sellega reedaks (või õigem oleks ikka õelda, kaotaks) ma palju endast ja ma jääks niivõi teisiti lõpuks hätta, sest igapäevaselt kasutan ja arenen ma ikka "omas" keeles ja süsteemis.
Sõnadel on minu valitud muusikas/tantsus/loos väike ja kohmaks roll, seda peamiselt sellepärast, et ma pole kunagi leidnud vajadust ega põhjust seda, kuidas ma siin ilmas elan ja kuidas ma seda näen, sõnadesse valada.
Sõnad teevad mõtte kohmakas ja sõnades talletatud mõte on nagu vana foto. Ta tuhmub ja igüks võib sinu näole vuntsid ja sarved joonistada Wink.
Aga selline on juba selle koht on ja nüüd näete te tõepoolest paljusõnalist Arjoli Smile
Veelkord, kõik alljärgnev on siiski vaid kirjeldus, mitte "asi" ise.
........................
Kuskilt tuleb alustada ja esimeseks tantsuks valin ma "Kes aias., kes aias..."
.......................
Mina näen inimesi läbi kolme aspekti. Hing, keha ja vaim. Hing elab vaimus ja koos elavad nad kehas. Kolmekesi koos moodustavadki nad elava inimese.
Vaimu nimetan ma üldse hingerüüks ja kui ta on juba selge vormi võtnud, siis võib teda ka näiteks Egoks kutsuda. Minu nägemuses kaitseb/katab vaim hinge ja aitab samas kehal reageerida, liikuda jne. Keha jälle on hingele koduks.
Kui me siia ilma sünnime, oleme me vaimust puhtad, on vaid inimkeha ja hing selles. Nüüd, alustades oma eluteed, hakkab hing endale rüüd kasvatama, sest see on vajalik, et ühendada hing ja keha.
Läbi selle saab hing justkui silmad ja kõrvad, saab endale kaitse ja katte, suu rääkimiseks ja laulmiseks jne. Algul on ta rohmakas ja rabe, kuid peagi annavad kogutud hetked talle painlikust ja kuju. Hetked on need, mis on hinge eesmärk siin maailmas. Õnnehetked, naudinguhetked, murehetked, kurbusehetked jne. Neid kogub hing oma rüüle ja nendega ta eputab.Smile
Kui tuleb surm ja hingelt võtakse keha, võtab hing oma rüü ja see on talle hiljem justkui trofee või õppetöö, medal või kunstitöö.
Hinge ja vaimu suhted on väga tundlikud, sest raske on kanda rüüd, kellel on oma soovid ja kes on nii aldis külge võtma kõike, millest me oma eluteel läbi sumpame. Nii mõnigi on seisnud oma hingerüüga laussajus ja see on läbivettinud ühekülgsusest.
Niisiis, siin elus elamine tähendab hingele, et ta vaatab maailma läbi oma vaimu. Kuigi vaim on omamoodi ka hingepeegel, on vaim ka elupeegel, see tähendab, temas on talletatud ja salvestatud need hetked, need kohad, kust hing on elu teel läbisumbanud/lennanud/ujunud.
Hingerüü vaatamine on vist see, mille läbi ennustajad võivad õelda, mis on olnud ja üsna tõenäoliselt ütleb ka hingerüü väljanägemine, mis võib tulla. Sest kui sa kannad meremeherüüd, on ju tõenäoline, et sa võid uppuda kaugel merel J Vähemalt on sellel suurem tõenäosus, kui talupojarüüd kandval naisel.
......................
nüüd kisub viisiks "meil aiaäärsel tänaval, kui armas oli see..."
...........................................
Enamik vist koguvad neid hetkehelmeid oma rüüle nagu ahne kulda ja karda, valimata hetki ja seda, kuidas ta seda saab.
Lapsepõlv on võib olla kõige määravam ja kõige raskem osa inimes eluteel, sest siis pannakse tema hing tõsiselt ja halastamatult proovile. See "vaene ja alasti" hing on ootamatult keset tormi ja mõllu ja ta peab tegema kiired ja tihti ka üsna otsustavad valikud ilma, et tal oleks võimalik enne nende tegemist "lasta pilk üle oma rüü, et näha, mis sinna sobib". Eriti tema lähedased, on need siis vanemad, sugulased, õpetajad, sõbrad, televisoon jne jne kukuvad teda katma erinevate hõlstidega,
(see on vist midagi sellist, mida Tokroda nimetab siin kodeerimiseks?) ja tema valikud on sellel momendil ainulaadsed ja tihti jah, pöördumatud.
Hingejõud on see, mis aitab meil selle perioodi edukalt või vähemedukalt läbida. Samas jälle, oma alastuses oleme me Elule/Tõele/Jumalale/Loodusele veel nii lähedal, see peegeldub meis ja läbib meid oma võisa ja katkematu vooga ja me hullame selles rõõmsalt, sest meie hing tunneb ennast nii mõnikord nagu kodus. Need helged lapsepõlve hetked Smile
Kuid keha ei lase sellel kaua juhtuda ja hing on selles kaitsetu. Vaim nõuab toitu, hingerüü vajab punumist. Murdeiga on see, kus me oleme piisavalt valmis ja tugevad heitma endalt võõrad hilbud ja valima omad. Ja jälle tunneb nõrgem hing ennast siin kaitsetuna ja kas mugavusest või hirmust lepib ta teiste riietega, tihti küll loobub vanemate ja kodu poolt saadutest, kuid argusest või millest iganes tormab ta jälle teiste juurde, et kiirest kiiresti katta ennast nende poolt pakutuga.
Hingenõrkus on see, mis sunnib meid siis olema "nii nagu teised", me valime siis selleks kas need, keda me (tihti ekslikult) nimetame sõpradeks või "hingesugulasteks" või näiteks kas või koguduseks/armeeks/parteiks
Kui palju olen ma pidanud kuulma , kuidas "halvad" inimesed süüdistavad oma kuritegudes lapsepõlve, kui tihti viivadki inimeste tegude jäljed sinna?
Kui minul oli aeg raputada endalt võõrad hilbud, tegin seda nagu märg koer.
Suhteliselt hoolimatult ja jõuliselt. See polnud raske, kuid ootamtult raske oli seista nii tihedas parves/summas koos teiste inimestega, teiste omasugustega ilma, et kohe hulk rämpsu jälle külge ei kleepinud.
Nagu mingi riietusruum, täis alasti kehasid, vähese ruumi ja osalt ka jaheduse pärast üksteise vastu suruvaid tegelasi ja proovi sa kummarduda, juba poeb keegi sulle kuskilt millegagi hinge..Wink
Põgenesin sõna otses mõttes metsa. Alasti nagu ma olin. Ma oleks peaaegu surma saanud või hulluks läinud. /eluniidid oleks katkenud, vaim (hingerüü) koost pudenud/. Ja samas, samas oli selles alastuses miskit, mis lubas "lõunatuulel soojalt keha paitada/ linnulaul jõudis otse südamesse". Selles oli võluväge. Hing oli vaba.
Aga vaimurüü vajas parandamist, sest talv oli tulekul. Kuna seisin keset Eestimaist võsa, seal polnud kedagi, kellet hilpugi laenata, pidin korjama seda, mida oli. Päikstõusu, karusitta, linnulaulu,samblarohelist, kahe puu vahele kinni jäänu rebasekorjuse küljest veidi karvu. Istusin seal ja lihtsalt olin. Lahustusin selles ja ma ei vajanud enam midagi muud. Leidsin esimese hetkepärli. Mitte esimese, neid oli minu hingerüü küljes veelgi, juba varasemast ajast, aga see oli esimene, mille ma sain teadlikult.
Ma olin oma vaimu, oma hingerüü hõlmad lahti lõõnud, sest
niikuinii ei katnud ta mind korralikult, ma loobusin "oma pead teki alla / mantlihõlma peitmast".
Avasin justkui kui avab linnupoeg oma tiivad ja ..lahustusin/lendasin/ujusin. Unustasin iseenda. Ootamatult polnud ma enam üksi, nagu ma olin tundud seal, oma katkise (kuid siiski kaitsva) rüü varjus. See on midagi sarnast sellele, kui me kaotame pilgust fookuse. Silmad ja vaatamine jääb, aga otsene valik puudub.
Kuid see kestis hetke. Peagi torkisid justkui tuhet nõela mind, ma pidin hõlmad kaitsvalt kokku lõõma/ oksa leidma/ kaldale ronima. Kuid see moment, see hetk oli mul alles!. See rippus minu saatuseniidi otsas ja säras minu hingerüül.
Vaatasin oma rüü üle ja leidin veel palju, seni tähtsusetuks pidanud helmeid ja pärleid / sulgi, mis rippusid ümber mnu ja peagi avastasin, et just nemad katavad mu hinge tegelikult, mitte need odavad riidehilbud, mida ma olin enda kaitseks varastanud võõrastest aedadest. Ja nii kõik algas/jätkus
....................

Kõik voogab ümberingi. Nagu miski vaip või midagi. Loodus moodustab sellest vaibast oma osa (ühesõnaga, mitte ainult inimestega seotud asjad) ja aeg/ajad on tähtsad, või õigemini pigem tempod, rütmid. Ja viimaks kaob justkui aja mõiste ja tunnetus selles etteantud, kalendri -öö ja päeva mõistes. Aegu (st temposid rütme jne) lisandub juurde, või vähemalt midagi ,mis on nende lähedased .
......................
See on üks eriti keeruline koht sõnadega väljendamiseks. Edasi juba vabal viisil, dzäzzilikult Wink
.....................
Visuaalselt on see lõpuks kõik mingi kummaline vaip, põimik, vilt.(teie vist räägite siinkohal võrgustikest?). Või võid võtta muusikana. Mida iganes. Sõna otses mõttes võid "kuulda" sellisel momendil ohu lähenemist..
Päris äärmuseni on raske jõuda, lahustumine ja nauding sellest raputab liiga läbi, kuid alati, kui tagasi tuled, on ikka mõni "heli, värv või mis iganes" juures sellel pilgul, millega sa oksal puhates/ kaldal istudes maailma vaatad, lisaks veel mälestus (pärl, kalliskivi, ripats, kuulike) juures, mida võib alati raskel momendil (tegelikult tuleb kogu oma rüüd vaadata) appi võtta. Võid neid nagu palvehelmeid sõrmede vahelt läbi lasta, võid liikuda tagasi ajas, lohtada ja pakuda tuge oma mineviku nõrkushetkedel, aidata iseennast ja muutuda seeläbi tugevamaks käesoleval hetkel
Nende pidev võrdlemine tekitab vist mingi oskuse siis nende väheste , uute, juba kergemini märgatavate "lõimede" tähelepanemise ja tunnetamise. Kas sa nüüd näed/kuuled/ , aga sa aimad, et sinna võiks see sobida.
Arvan, et iga selline taju juurdetulemine hävitab/muudab/tasandab/ hingerüü (hingeketas) jälle tagasi Tõeks/Eluks/Jumalaks ja nii kaob meist vast jäädavalt tükkige meie toorest egorüüd.
Aga see kõik pole mitte mingi müstika. See on tavaline, kahe jalaga maas olev elu, kõik on selge ja loogiline.
Aga ka siin võime me maailma nähe erinevate toonidega, sest
kui mina näen seda ja seda, siis keegi teine näeb teisi asju ja nii tuleb tema vaip erinev, aga mitte vähem tõesem. Võib-olla. Mõnikord räägid kellegiga, kuulad tema juttu, "vaatad teda" st mitte läbi enda, vaid läbi selle vaiba/vee/võrgustiku ja sa näed, et ta räägib tõtt.
Sa pole lihtsalt selliseid valikuvõimalusi ega nähtud "toonide" valikuid(nägemist) ettegi kujutanud. Sina valik ja võimed on erinevad (ebatäiuslikud nad ju mõlemad, kuid samas miks mitte tõesed), nii tulebki erinev pilt. Aga nüüd, kui ma olen nõ elu läbi tema silmade näinud, jääb sellest mulle külge hulk oskusi.
Tema versioon justkui täustab minu oma ja järgmine kord tuleb see "pilgu hajusakstõmbamine" juba palju kergemini või pigem võiks õelda, ta justkui lähedab sind üldise vooga.
Nii vist ongi osade elu kurb, õigemini see kogupilt kõlab kurvana. Tunne e. emotsinooon on Tõest justkui prismaga (sündmusega) väljarebitud "spektrivärv".
Justkui prillid oleks ees (elu vaatamine läbi roosade prillide J). Lõpptulemus peab ikka ilma värvitu olema, oled lahustunud, õigemini küll õeldes, peegeldad oma vaimuga/hingerüüga ümbritsevat/Tõde/jõge.
................................
siin muutub tants/laul/lugu juba veidi rock`ilikuks
..................................
Võib-olla on ka hingedel keski sünnitaja ja meie elatud elud on justkui koolivormid, mis näitavad klassi, kus sa oled või siis lihtsalt stiili (mõnele hingele meeldib äkki kanda elust ellu sellist tumedat ja depresiivset kuube Razz ), ajastud ja riigid on läbi oma ajaloo justkui miski piirkonna hingede "moetrendi" näide...
Aga jah, igatahes ei tähenda kulgemisega ühtesulav hingerüü omastamine tähendama isikse kadu.
Kunagi oli meil siin juttu, kuidas nõid võib sellega, kui ta hommikul mõtleb, et elu on ilus ja siis elu muudubki ilusaks...noh seda võib tõlgendada nii, et oma tegudega ja mõtetega jne jne (siit oleks kõvasti jutuainet perfeksionistile J ) anname me elule ka enda lähedal juskui miski kõla ja meie helmed meie hingerüül viskavad helke, kui sinu "tants ja laul on ilusad /koledad) ja rüü kaunis/kole", nii ka ümberringi.
Samas jälle, kui su rüü hingerüü sulab ümbritevaga, muutud sa justkui jahimeheks, sa võid sündmustes osaleda, aga keegi ei pane sind tähele. Sa võid
otsustada, et hingede maastikul (elus) algab "halb ilm", keerata mantli teispidi, oma "hetkepärlitega" nõ mängida ja ennast kaitsta.( teha päevast pidupäeva, kurva päeva, verise päeva jne). Aga meie tegu rikub alati hetkepärli puhtuse, kui see on tehtud edevuse pärast (või omakasu saamise jne) ja meie
rüü võib saada korralikult rikutud. Ahvatlusi on ju kogu aeg...
Kummalisel kombel kehtivad seal üsna sarnased skeemid, mis kõigile tuntud (?) elupildis. Nagu ma ütlesin, vastused on meil kogu aeg silme ees/kõrvas/ninas. Meie endakeskne maailmapilt lihtsalt ei lase neid näha.
....................
Andke mulle palun nüüd kapaga mõdu, mu suu kuivab Shocked
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
ork



Liitunud: 20 Dets 2003
Postitusi: 1270

PostitusPostitatud: Püh Veeb 29, 2004 9:51 am    Teema: Vasta viitega

jääb veel ainult küsida, kas Arjol ka joonistab?
kas äkki joonistamine polegi põhitegevus?
ja kas Cibyll siin foorumis on tema tütar.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Cyclamen
Lilla päike
Lilla päike


Liitunud: 30 Dets 2003
Postitusi: 454
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Püh Veeb 29, 2004 1:52 pm    Teema: Vasta viitega

Sibyll on üpriski kindlasti hoopis minu tütar Smile... ja Sibyll joonistab küll.
nüüd pean vist Arjoli tutvustust põhjalikumalt lugema (miks see ometi nii pikk peab olema!!!) Wink


Viimati muutis seda Cyclamen (Püh Veeb 29, 2004 2:51 pm). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Cyclamen
Lilla päike
Lilla päike


Liitunud: 30 Dets 2003
Postitusi: 454
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Püh Veeb 29, 2004 2:31 pm    Teema: Vasta viitega

Arjol, võta või kaks kapatäit... selle pika jutu peale. Sõnad on, hoolimata sellest, et neil Sinu jaoks üldiselt tähtsust pole, hästi ritta seatud. ja mis seal salata- isegi vahel olen niimoodi mõelnud. Vabalt võiks Sibyll ka Arjoli oma olla Smile
siiski, Ork, miks Sa arvasid, et Sibyll on Arjoli oma?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Cyclamen
Lilla päike
Lilla päike


Liitunud: 30 Dets 2003
Postitusi: 454
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Püh Veeb 29, 2004 2:32 pm    Teema: Vasta viitega

ptui... keegi pole kellegi oma, vabandust, väljendusin valede sõnadega... miks arvasid Ork, et Sibyll on Arjoliga hetkel?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
monotoon
Punane päike
Punane päike


Liitunud: 21 Jan 2004
Postitusi: 540

PostitusPostitatud: Püh Veeb 29, 2004 5:00 pm    Teema: Arjolile Vasta viitega

Smile Tänan . Väga meeldiv , tuttav ja kodune tunne tekkis sinu kirja lugedes. Pikk ja meeliköitev kuid väga asjalik . Meil kõigil on ,mida endas (ja endast) mõtelda Sinu teksti lugedes .Helgust !
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
kerca
Beez päike
Beez päike


Liitunud: 7 Jan 2004
Postitusi: 203

PostitusPostitatud: Esm Märts 01, 2004 10:39 am    Teema: Vasta viitega

Smile Selle jutu peale võiksin ma arjoli kutsuda mõnel hommikul kui päike alles udurüüs laukas silmi peseb, soo peale tantsima - üle rohetava turbasambla keset sookailusid ja kanarbikku. Nii kerge jalaga pole vaja hirmu tunda, et mõni laugas ahnelt tantsijat haaraks ja endasse mässiks.

Oh, kuidas talv hakkab tüütama, sest lumetekk on unisuses higiseks ja määrdunuks muutunud. Õnneks on õhus ootuse lõhnu Wink
_________________
üks konn astus usinasti mööda teed, oo-jaa ja-jaa
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Arjol
Tumeroheline päike
Tumeroheline päike


Liitunud: 3 Veeb 2004
Postitusi: 144

PostitusPostitatud: Esm Märts 01, 2004 12:04 pm    Teema: Vasta viitega

ork kirjutas:
jääb veel ainult küsida, kas Arjol ka joonistab?
kas äkki joonistamine polegi põhitegevus?
ja kas Cibyll siin foorumis on tema tütar.


Maalimine oli ja kui ettevõetud "palverännak" õnnestub lõpuni viia, saab ta selleks jälle.
Cyclamen, ma vabandan, selle jutu peale ma lausa pidin veidi asja uurima (mul oli suhteliselt tormiline noorus Rolling Eyes ) ja pean lausa suure kahjutundega mainima, et me vist ei ole kunagi lähemalt kokku puutunud Smile. Imeilusad ja imearmsad olete te Cibylliga mõlemad.
Tere ka sulle, monotoon:)
Ja Kerca, kevad pole tõesti kaugel Smile Ja see kutse, see on ahvatlev Smile
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Isiksus Kõik ajad on GMT + 3 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


© 2001, 2005 phpBB Group