Arengumaagide Foorum Arengumaagide Foorum
Kuula: Arengumaagide esinemised nõmme raadios.
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsőnumite lugemiseks logi sissePrivaatsőnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse  Jutukas 

Arengumaag Lottemaal

 
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Hella valgussähvatused
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Kolm Juul 01, 2015 8:12 am    Teema: Arengumaag Lottemaal Vasta viitega

Minu mõttekäik sai alguse ühest situatsioonist, mille tagajärjel hakkas Kärbes Jaagu osatäitja järsku minu suhtes energeetiliselt sädelema - temas toimus parasjagu mingisugune muutus. Nimelt küsis üks laps Kärbes Jaagult, et kas sa abiellusid päriselt Läti Kärpsetüdrukuga, mispeale minu suu kohe lahti läks ja kommenteeris, et no loomulikult abiellusid - sa abiellud temaga ju lausa 2x päevas. Tema kommenteeris, et 3x päevas. Jutt oli siis toimuvast etendusest.

Lottemaailm ei ela! Ideaal oleks, et elaks, aga ei ela. Ja põhjus on väga lihtne. Sellest on tehtud ebaisikuline bränd. Millalgi olid jutud, kus väidetavad autorid Ernits ja Põldma müüsid oma osaluse, kuna kas nende loominguline panus väideti olevat väiksem rahaliste toetajate panusest. Kostab absurdne - kujutage ette, kui arengumaagia maailmale loodaks ühel hetkel materiaalne vorm ümber ja siis ostetaks Tokroda sealt välja. Pealegi - miks keegi ei räägi seoses Lotte maaga Andrus Kivirähki loomingulisest panusest. Ma tõesti ei tea, kes on asja tuuma autor, aga tema nimi on ikkagi kõige esimese "Lotte reis lõunamaale" raamatu kaanel. Isegi - kui ta kirjutas Lotte raamatu tellimustööna (arusaadav, et meie väikese Eesti lugejaskonnaga kirjanik tahab ära elada), siis tuleb ikkagi arvestada, et tellimus kui vajadus on vormiline NAISASPEKT. Kivirähk oli see, kes sisuliselt nii hea raamatu kirjutas. Mäletan tema "Limpa ja mereröövlid" limonaadi reklaami tellimusraamatut samuti. Ühel hetkel igas peatükis pandi hullult humoorikas ja originaalne tegevus lihtsalt kinni ja tuli nagu reklaami paus, kus Limpa võttis välja limonaadi pudeli ja jõi hästi palju, sest see maitses temale nii väga. Ja siis läks jälle raamatu tegevus edasi. Need limonaadi joomise reklaamkohad võiks täiesti vabalt sealt raamatust välja lõigata. Aga juul see on meie geenius-kirjanik Kivirähkile siis aktsepteeritav viis raha teenida. Kellele seda moraali on vaja, et ennast maha müüa ei tohi?

Igatahes, kui ma võrdlen Kivirähu Lotte raamatut ja Põldma&Ernitsa Lotte raamatut, siis jah, mõlemas on vormiline absurd, et suunata lugejat tavalistest mõttevagudest välja. Põldma&Ernitsa raamat jääbki mentaalselt koostatud vormiliseks absurdiks a´la "konnad, kellele maitsevad pikad püksid maasikamoosiga". Kivirähki tekstides väliselt absurdina näivates tekstides on alati aga sügavale alateadvusesse ulatuv seos. Ta räägib reaalselt eksisteerivatest vaimsetest maailmadest. See tekst elab, mitte ei peksa lihtsalt seosetut segast - mis ei tähenda, et ma Põldma&Ernitsa raamatuid poleks nautinud. Aga sellist teksti ei saaks lõputult lugeda - väsitav.

See on meie tänapäeva pimedate inimeste viga, et keegi ei näe kirjete maailma ja selle väärtust. Aga ilma kirjeta, et ole meil tegelikult MITTE MIDAGI! Kõik algab kirjest! Kuidas sa valmistad süüa, kui sul pole peas retsepti? Ja see retsept peab sul peas ELAMA - sa ei tahaks ju pidevalt täpselt ühesugust toitu süüa. Sa tahad varieerumist. Muutumise protsessides osalemine ongi ELU. Seega ma saan aru, miks Kärbes Jaak järsku minu kommentaari peale ellu ärkas - juba 3x päevas sama etenduse tegemine tapab igasuguse ELU Lottemaal ja teeb osatäitjatest toote - muutumatu füüsilise ASJA.

Jah - vorm oli tõesti tugev - mina ei suutnudki kõiki neid "üle ühe astme piiksuvaid trepiastmeid" jm äragi vahtida. Aga ilma eluta keskkond on inimese jaoks piinav. Kõik inimesed tajuvad seda, aga keegi ei suuda seda kirjeldada ja seetõttu keegi seda ei näe.

Kuna Lottemaa siiski eksisteerib, siis mingi kirje peab seal ikkagi olema. Kirjutan, mida mina nägin:

Esimene asi, mida kuhu millega ma kokku puutusin oli Jaapani mesilane Suzumu. Tema kutsus rahva kokku ja rääkis neile Jaapanist (kõiki tegusõnu -ma lõpuga kasutades). Kui inimene teeb oma suu lahti, siis paistab sealt kohe ära, mis kirjeid ta tegelikult kannab. Minul tekib nagu küsimus, et kui me tõesti teeme sellise loengu vormi, kus antakse edasi kirjeid, siis miks peab selle sisuks mingi jaapanist rääkimine olema? Nagu maailmast oleksid kõik teemad otsa saanud? Miks meil seda Jaapanit veel teenida on vaja?

Siis see Läti kärbsega abiellumine - noh arusaadav - Läti on palju rahalist toetust maksnud. Karums kohukesed olid igal pool läbiv reklaam. Ostetud ebaisikuline bränditeema.

Analüüsime Lottet: juba fakt, et Lotte osatäitjaid on 4 ja igaüks neist jõuab korraga ametis olla vaid 4h on kõnekas. On väga raske töö olla pidevalt värske, ainult positiivne ja energiat välja paiskav. See on see ideaalkuju, mis on loodud lastele samastumiseks. Kui meil reaalselt kah mõni selline laps oleks, siis suhtuksid kõik teised inimesed temasse kui "väga maitsvasse porgandisse" või muusse aedvilja. Maailm on reaalselt üksteise vaimset tapmist ja positsioneerimist täis. Ilma sisemise sõjardita laps, kes ei oska öeda "ei, ma ei taha, mulle ei meeldi, ma ei tee seda" hukkub koheselt.

Siis olid seal toolide peal kirjutised stiilis "headus teeb elu huvitavaks". See on ju pseudosügavmõtteline vaimsus. See ongi see, et mingisugune madal meesaspekt ruulib ja loob selliseid kirjeid. Me ei saa ju maailma jagada heaks ja halvaks - me lõhestame sel viisil ju iseenda. Kui me pidevalt lükkame iseendast eemale mingit osa maailmast ega tegele sellega, ega see siis kusagile kao - keegi teine hakkab seda valitsema. Milleks usaldada keegi teine oma elu valitsema?

Aa, ja siis ma kuulsin veel, et keegi oli Lotte maailmas üritanud olla loominguline ja käis välja idee, et Lottel võiks õde olla vms. See näitab, kui väga tuntakse tegelikult loojatest puudust.

Märkimata ei saa loomulikult jätta kõiki neid tavalisi plastist hiina tooteid, mis on siis nüüd Lotte pallideks, hommikumantlikteks, tuhvliteks jm saanud, kuna Lotte pilt on peal. Ja selle positiivse assotsiatsiooni loovad ju emad ise, kes oma lapsele mõnusa olemise koos Lotte muinasjutuga enne tuttu jäämist teevad. Kes oma lapsi maha müüvad - ikka emad ise.

Novot - sellised mõtted tekkisid.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Urki
Arengumaag


Liitunud: 9 Juul 2010
Postitusi: 38

PostitusPostitatud: Kolm Juul 01, 2015 6:11 pm    Teema: Vasta viitega

Yhelt poolt, keegi tegi asjaliku asja ja pärast seda anti autori(te)le lubadus raha anda ning pandi värk uuele omandiõiguslasele kasulikult tööle. Traditsioonid, pere väärtused ja saamahimu.

Teiselt poolt ma saan asjast niimoodi aru, et stereotüüpilisel lapsevanemal (konkreetselt milliste jaoks on see päevalkülastusasutus konstrueeritud), kes oma järglast igasugu muumimaadele asja eest teist taga tirib on endal käsil igasugune loomingulisuse puudus kuna ta on parasjagu hõivatud näiteks kiirustamise mustriga, või muu aega mittemillekski kasutava asendustegevusega.

Millest tekib kahju-tunne. Ma pakun:
* kollasega, makstes rohkem kui kaup tagantjärgi (mitteillusoorselt) väärt on;
* valge, kaotades juppe хуйamise tagajrl;
* autoriga on nagu kehvasti;
* kahtlen ka tegelikult selles, mida seal tahetakse teha lastega — kui lastega ei õnnestu siis ehk nende vanematega.

Seega, tegemist on eksitusega (asutuse näol).

P.S.: Vabandan kirjutamise pärast privaat-alamfoorumisse. Vajadusel kustutada.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Reede Juul 03, 2015 10:24 am    Teema: Vasta viitega

Urki, mul on väga hea meel, et sõna võtsid!

Minu eesmärk oli tuua välja see, mida on võimalik vaid tänu arengumaagiale kirjeldada. Vaid arengumaag on võimeline nägema kirjete ja väljade poolt. Teised inimesed näevad ju ainult füüsilist poolt. Midagi on nagu mäda, midagi kriibib, aga kuna kirjeldada ei oska, siis vaatad, et jah - kõik mänguasjad töötavad, värvilised majad on olemas, tegelaskujude riided on kah vahvad, programm on kah olemas - järelikult on kõik superäge.

Ma ei ütle ühtegi küünilist sõna selle kohta, mis seal füüsiliselt tehtud on - meeletu rahaline investeering. Tõesti on vaeva nähtud. Aga see stiil on täpselt nii nagu Tokroda ütleb: "Inimene on vaimselt väga laisk ja lödev. Enne kaevab ta 10km kraavi, kui teeb endas sisemise muudatuse." Loogiline oleks, et kui nii palju on ressurssi füüsiliste nüansside peale kulutatud, siis tuleks vaimselt kah nagu rohkem panustada. Sest muidu - milleks see kõik? Mina nt füüsilise ehitajana või füüsiliste vormide loomingu juhina oleks üsna nördinud seda nähes.

Praegu toimib Lottemaa nagu mänguväljak. Lapsevanemal on väga kasulik oma lapsi mänguväljakule viia. Seal saab laps otseses mängusituatsioonis teiste lastega suhestuda ja lapsevanem saab last jooksvalt sotsiaalses arengus juhendada. Sest lasteaias sa ei näe, mis su laps teeb ja teinekord on põnevate turnikate tõttu lihtsam käia mänguväljakul kui teisi lapsevanemaid endale külla kutsuda ja ise külla minna.

Aga loominguline juhtimine paistab küll lonkavat. Kõige halvem variant on see, kui inimesed muudetakse poolrobotiks. Nii jääb Lottemaa alla igale teisele arvutimängule, kus tegelasele klõpsides ta vähemalt räägib sulle midagi. Lottemaal peaks teoreetiliselt olema ruumi improvisatsiooniks, aga kui inimene on robot ehk toimuv ei puuduta tema olemust/hinge, siis pole tal ka energiat pidevalt improviseerida. Energiakriisis Lottemaa tegelased küll vormiliselt on sunnitud vestlust alustama, kuid sisuliselt oodatakse külastajalt ikkagi energiat. Noh nt pöördub tegelane inimeste poole, et no kes mulle siin külla tulid - nagu huvituks sellest, ja järgmisel hetkel on kõik unustatud. Keegi teine oma energiaga tõmbas ta tähelepanu endasse. Mis järelduse üks arglikum ja asjade üle rohkem mõtlevam laps sellest teeb? See tegelane ei huvitunud mitte temast, vaid tema energiast. Halloo - laste energia pole söömiseks! Aga paratamatus on see, et meie ühiskond on tegelikult robotinimesi täis, kelle ainus protsess on energia saamisele järgnemine. Lastes on veel seda jumalat, kes ise protsesse oma sisemise jõu pealt loovad.

Mis protsessid toimuvad selles maailmas reaalsel? Tegelased leidsid ühe lollikese, kes tahtis kõigile meeldida ja hakkasid läbi tema "väga mänguliselt" Karums kohukesi firma tagant varastama. Siis tehti protsess, kus "väga mänguliselt, läbi nalja" juhiti ühe jäätisemüüja tähelepanu mujale ja varastati külmkapist jäätist. Ja seda kõike väga "heakeskses" lastepärases maailmas, kus "halval pole kohta". Reaalsus on see, et need ongi need tõelised päriselusrollimängu protsessid, mis seal maailmas tegelikult toimuvad. Mul on kahju nandest inimestest seal tegelaskujude sees ja mul on kahju lastest, kes nendega kokku peavad puutuma. Kui ma väike olin, rääkis mulle isa alati, et väliselt tunduvad kõik head lambad, aga tegelikult on seal lambanaha sees alatud ja näljased hundid. On siis vaja tappa elu? Igasugune vormiteenimine ja sisu eiramine on vägivald!
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Hella valgussähvatused Kőik ajad on GMT + 3 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


© 2001, 2005 phpBB Group