Arengumaagide Foorum Arengumaagide Foorum
Kuula: Arengumaagide esinemised nõmme raadios.
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse  Jutukas 

5nd süsteem

 
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Elu kui süsteem
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Kolm Juul 18, 2012 4:37 pm    Teema: 5nd süsteem Vasta viitega

Selle aasta paganate suvisel kokkutulekul rääkis Tokroda muu hulgas sellest, kuidas inimestel puudub teadvus. On väga üksikud sädelevad, kellel see on. Siit johtuvad ka minu mõtted.


Nimelt räägiti eilsetel kristlikel matustel, millest osa võtsin, sellest, kuidas inimene jaotub kolmeks:
1)ihu, millega ta siin ilmas tegutseb;
2)hing, kus asub teadvus, mõistus ja kõik see, mida inimene elu jooksul õpib;
3) Vaim, mis on osake jumalast ning mis läheb peale surma jumala juurde tagasi.

Siit võime näha, kui erinevalt saavad inimesed aru mõistetest: teadvus, hing, vaim, mõistus ja olemus. Nõnda on sellest teemast üsna raske rääkida ning ühist keelt leida, kuna igaüks annab sõnale erineva tähenduse.

Aga proovida tuleb, kuna teemavaldkond on äärmiselt oluline maailma toimimise mõistmise koha pealt. Pildil on välja toodud minu arusaam.



Tegemist on mingis mõttes selle keerleva lendava taldriku laadse sõidukiga, millega inimese olemus siin elus edasi reisib.

Pildilt võib näha, kuidas mõistuse ja teadvuse piiril toimub üleminek võtvalt ehk passiivselt pooluselt andvasse ehk aktiivsesse poolsusesse. Nimelt saab teadvus areneda vaid nii, et alguses pakub välismaailm inimesele kogemuse valmiskvaliteedist. See tekitab inimese hinges tundeid, mida ta siis sõnastab ehk teadvustab. Alles nüüd saab inimene tekkinud teadvuse osakesi kasutades hakata looma ehk minna andvasse poolde. Andvas pooles vaatab inimene kõigepealt, mida oleks maailmas vaja, milliseid kogemusi selles valdkonnas juba on. Ta saab luua projekti, kuidas seda teostada. See ongi iseenda teadvuse kasutamine. Seejärel leiab inimene võimalused, inimesed ja vahendid, mille abil projekti teostada. See on hinge kasutamine. Kui kõik on läbimõeldud ja vahendid olemas, siis pole muudkui töö ära teha. See on vaimu kasutamine. Lõpuks vaatab inimene, kuidas tema lõpetatud töö välja kukkus ja saab tagasisidet välismaailmast. Niiviisi kokkuvõtteid tehes, mis oli hästi ja mida oleks võinud paremini teha, kasutab inimene oma mõistust.


Aga tuleme nüüd tagasi kristliku nägemuse juurde inimesest ja proovime läbi pildil välja toodud arusaama seda analüüsida.

Kristlik mõiste "Ihu" vastab vaimu sektorile.
Kristlik mõiste "Hing" vastab hinge ja mõistuse sektorile.
Kristlik mõiste "Vaim" vastab olemuse ja teadvuse sektorile.

Seega, kui kristlased ütlevad, et nende teadvus ja olemus on koosnevad jumalast ja lähevad jumala juurde pärast surma, siis nad ei valeta.
Kui inimene ei loo oma teadvust, vaid kasutab võõrast, siis ta jääbki sellest ilma, sest mis oma, see jääb, mis võõras, see kaob. Ja selline lagundav paigalseis põhjustabki olemuse lagunemist. Kõik see energia, mis peaks minema inimese loovasse poolusesse, läheb hoopis jumalale.

Küsi, kui mõnii mõttekäik jääb arusaamatuks!
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Reede Juul 20, 2012 4:00 pm    Teema: Vasta viitega

Kuna suhete teema on hetkel aktuaalne, siis panen kirja vastavused:

Teadvus - kiresuhe;
Hing - väesuhe;
Vaim - armastussuhe;
Mõistus - platooniline suhe;
Olemus - baassuhe.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Maalanna
Arengumaag


Liitunud: 19 Märts 2010
Postitusi: 152

PostitusPostitatud: Nelj Juul 26, 2012 5:17 am    Teema: Vasta viitega

Ma parandaks natuke seda viimast postitust.

Baassuhe ehk arengusuhe vastab olemusele. Seal arendatakse iseennast ja oma kaaslast. See suhe hõlmab nelja etappi: esiteks armumine ehk teineteise tundmaõppimine, teiseks teineteise isiksuste väljatoomine, arendamine ja täiustamine, kolmandaks ühise maailma loomine (sisemiselt; selles etapis enam ei taheta teineteist muuta) ja neljandaks täielik usaldus.

Arengusuhtega paralleelselt on 4 kõrvalsuhet ehk välist suhet, millega luuakse välismaailmas hüvesid:
kõigepealt kiresuhe (mõistus), kus luuakse uut ressurssi,
siis väesuhe (vaim), kus luuakse meeskond,
siis armastussuhe (hing), kus liidetakse maailmapildid ja luuakse uus maailm välismaailma,
ja lõpuks platooniline suhe (teadvus), millega valitsetakse ja kaitstakse ülejäänud asju (vms, seda ma päris täpselt ei tea).

Paralleelselt tähendab seda, et kui baassuhe on esimeses (kiresuhte) etapis, siis saab luua ühe kõrvalsuhte ehk võtta armukese, et luua näiteks oma firma. Kui baassuhe on liikunud teise etappi, siis saab mees lisaks juurde võtta välise väesuhte naise, et luua mingi vaimne liikumine (nt sekt, partei), et muuta inimesi. Kui baassuhe on armastussuhte faasis, siis saab oma maailma ehitamiseks võtta jälle ühe naise. Ja kui baassuhe on jõudnud neljandasse etappi, siis saab mees võtta neljanda, platoonilise suhte naise, et luua uusi teooriaid. (Selle platoonilise suhte osas ma praegu eriti ei tea, võib ka olla, et see mingil varasemal etapil natuke kõrvale tuleb.)
Tähtis on siis see, et kõik need naised on erinevate nurkade peal, ehk täidavad erinevaid ülesandeid.

Teoreetiliselt saab ka nii, et naine teeb lisasuhteid, aga seda oleks vist mõttekas teha palju normaalsemas keskkonnas kui see, mis praegu on. Ja need kõrvalsuhete mehed peavad siis olema kõrgemad kui baassuhte mees (loomulikult baassuhte mees peab ikka ka naisest kõrgem olema).

Ja polügaamia üleüldse on ainult juhtide jaoks, tsurkad peavad ikka ühe naise või mehega leppima.

See on siis see, kuidas peaks olema. Reaalsus on kahjuks selline, et naistel on baassuhe süsteemiga, ja kui nad alustavad mõne (päris) mehega nii-öelda suhte tegemist, siis nad hakkavad süsteemi tarkvara kasutades mehe dünaamikat süsteemile kantima (süsteemil endal ei ole dünaamikat ehk tegutsemist võimaldavat meesenergiat). Asjalikud programmid ja mudelid (ehk elavate meeste omad) jäävad aga ellu viimata.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Esm Juul 30, 2012 5:12 pm    Teema: Vasta viitega

Muu osas näen sarnaselt sinuga, aga sellest loogikast aru ei saa, kuidas sa suhtetüüpide arenevat järjestust võtvas pooles näed. Kasvõi näiteks kuidas saab olla hinge suund armastussuhe, kui hing on liikumine ja hingeosad on inimese võimed, oskused. See on ju kõik aluseks, millega luua väesuhet.

Minu loogika on lihtne:
Teadvus - varasema kogemuse pinnalt idee loomine ja projekt, kuidas ise elu juhtida.
Hing - Liikuma hakkamine, töövahendite ja materjalide kokku tassimine.
Vaim - Töö ära tegemine.
Mõistus - tagasivaade ja analüüs, mis läks korda ja mida teinekord paremini teha.


Ja minu meelest on see pööraset lahe avastus, kuidas seks teadvuse teema on. Miks muidu Tokroda ei soovita ainult kiresuhteid teha. Seks on see, mis võib inimese vabaks teha. Ja vaata, kuidas ühiskonnas inimesi seksi teemal pedereeritakse.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Maalanna
Arengumaag


Liitunud: 19 Märts 2010
Postitusi: 152

PostitusPostitatud: Esm Juul 30, 2012 5:30 pm    Teema: Vasta viitega

Ma kirjutasin seda, mida Toki rääkinud on.

Kirg on puhtalt mõistus, ressursi hankimine (ärimaailm loomulikult ei taha, et inimesed iseendale ressurssi saaksid).

Toki kirjelduste enda kogemustega võrdlemine võib muidugi kasuks tulla, aga peaks olema ettevaatlik, et neid mitte võõraste teooriatega kokku kleepida.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Esm Juul 30, 2012 10:57 pm    Teema: Vasta viitega

Novot, siin ongi asja nõrkus. Ilma teadvustamata lihtsalt pähe õpitud teise inimese teooriat edastades tekib tõsine kitsikus inimeste küsimustele vastates. Ühel hetkel tuleb nii või teisiti jumalaks hakata ehk andvasse poolde üle minna.

Paganlus ei ole tegelikult sekt. Paganluse mõte ongi just nimelt mitte uskuda, vaid mõista. Mida sellise teadmisega peale hakata, mida pole võimalik mõista?


Tead, ma sain praegu aru, milles teema. Kui inimene tegutseb võtvas pooles, siis ongi seks (kirg) mõistuse suund. Alles jumalana on seks teadvuse suund. Kui inimene on võtvas pooles, siis on loomulik ka, et tal baassuhe ongi selle ühiskonda valitseva väärakaga, kes maalt pärit pole, aga muudkui pumpab siin.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Teis Juul 31, 2012 3:25 pm    Teema: Vasta viitega

Trikk selles, et Tokroda on justkui mõisteliselt asendanud järgmised sõnad: Öko(Jõud)=Mõistus, Sotso(Võim)=Vaim, Kulto(Armastus)=Hing, Ego(Vägi)=Teadvus. Paraku, traditsioonilises keeles pole need mittekuidagi kattuvad mõisted. Kui ühed on tegelikult horisontaalsed paralleelrealsused, siis teised on hoopis Egoreaalsuse vertikaaltasandid. Kõiksusemudel on üldiselt üsna lihtne, oluline ongi horisontaalparalleelidel ja vertikaalsfääridel esmalt vahet teha, ning õiged "asjad" vastavalt sisse paigutada ja kaine mõistusega tunnetada.

Hella toodud joonises on ekslikult vertikaaltasandi mõisted horisontaalsuundadeks tehtud. Sama vea teevad ka mitmed shamanistlike ja New Age raamatute autorid, mis on filosoofiliselt väga põhimõtteline eksimus. Hetkel on antud teemas teadaolevalt kõige tõesema tõlgenduse kirja pannud Ken Wilberi oma raamatus: "Kõiksuse Lühilugu", kuigi ka selles on mõned naiivselt eksitavad kujutelmad. Näiteks raamatu lõpp vajub mingil põhjusel mõttetult paatoslikuks, minetades kaine analüüsi. Siiski annab raamat selge ülevaate horisontaalsetest paralleelreaalsustest, ilma midagi liigselt müstifitseerimata. Võib muidugi põikpäiselt väita, et a la igalühel oma teooria jne, siiski Kõiksuse alused, nagu horisontaalparaleelid ja vertikaalsfäärid seda on, saavad üldjoontes vaid kõikjal selles Üniversumis kattuda. Erinevused tulevad sisse alles detailide sügavuti tunnetamises-tõlgendamises, aga enamasti minnakse juba suht alguses rappa. St. ilma algse juhendamiseta on suht keeruline õige järje peale saada.
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Kolm Aug 01, 2012 2:41 pm    Teema: Vasta viitega

Kulla Norn, seleta esmalt ära, mida mõtled horisontaalreaalsuste ja vertikaalparalleelide all. Muidu pole su jutust aru saada muud, kui et väidad ennast kõikse targem olevat kõiksuse mudeli käsitlejana. Mis on tobe enesekesksuse festival Rolling Eyes

See on täiesti arusaadav, et inimesed asja väga erinevalt näevad. Igaüks räägib ju oma nurgast ning ühtedel ja samadel sõnadel on erinevad tähendused. Väga vinge oleks, kui jõuaks mingi ühise arusaamiseni.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
toorum
Külaline





PostitusPostitatud: Kolm Aug 01, 2012 4:53 pm    Teema: Vasta viitega

Eile oli ETV-s teadussaade Loodusteaduste ajalugu http://etv2.err.ee/dokfilmid/891bc21d-d483-4abe-af48-bffbba81716c?day=3 ,seal oli loomade peal ära tõestatud see, et inimese isiksus, ehk minakuju moodustub keskkonnast õitud refleksidel, ehk meie isiksus muutub vastavalt keskkonnale ja me võime oma isiksuse ka ümber õppida-kujundada, sest isiksus pole muud kui kompleks alateadlike tingreflekse mes me oleme omaks võtnud just sellejärgi, kuipalju meil antud käitumisest kasu on. Seega kujutada ette, et me oleme mingid surematud isiksused kes rändavad läbi elude on teaduslikult samaväärne sellega, et meie õpitud tingrefleksid rändavad läbi elu meiega kaasa.
Tagasi üles
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Kolm Aug 01, 2012 5:53 pm    Teema: Vasta viitega

Hella kirjutas:
Kulla Norn, seleta esmalt ära, mida mõtled horisontaalreaalsuste ja vertikaalparalleelide all. Muidu pole su jutust aru saada muud, kui et väidad ennast kõikse targem olevat kõiksuse mudeli käsitlejana. Mis on tobe enesekesksuse festival Rolling Eyes

See on täiesti arusaadav, et inimesed asja väga erinevalt näevad. Igaüks räägib ju oma nurgast ning ühtedel ja samadel sõnadel on erinevad tähendused. Väga vinge oleks, kui jõuaks mingi ühise arusaamiseni.



Mitte vertikaalparalleelid, vaid horisontaalsed paralleelreaalsused ja vertikaalfäärid. Kes koolis käinud, see kindlasti teab, mis on paralleelklassid: reaalklass, loodusklass, majandusklass, humanitaarklass, kunstiklass jne, mis ongi teatud erinevaid paralleelreaalsusi uurivad harud. No ja mõtle ise loogiliselt, mis võiks antud kooli näite puhul olla vertikaalsfäärideks? Soovitan K. W. raamat läbilugeda, saad 4-st paralleelreaalsusest enamvähem ülevaate.
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Elu kui süsteem Kõik ajad on GMT + 3 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


© 2001, 2005 phpBB Group