Arengumaagide Foorum Arengumaagide Foorum
Kuula: Arengumaagide esinemised nõmme raadios.
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsőnumite lugemiseks logi sissePrivaatsőnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse  Jutukas 

Heade nippide nurk

 
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Uudised ja seaduspärasused
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Kolm Märts 16, 2011 1:07 pm    Teema: Heade nippide nurk Vasta viitega

Selles teemas on kõigil võimalus jagada teistega toimivaid lahendusi, kuidas säästvalt ja loodusega kooskõlas elada.

Reegliks on see, et ise oled asja katsetanud.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Kolm Märts 16, 2011 2:26 pm    Teema: Vasta viitega

METSAMOORI ÜRDISALV - näole, huultele, kaelale, lihtsalt kuivale nahale.

Salvitegu on lihtsam, kui ette kujutada võib.

Kuulasin R2-st Metsamoor Irje Karjuse saadet, kus ta väljendas, et milleks on vaja kasutada säilitusainete, värvainete jm-ga pakendatud kosmeetikat, kui toimivaks kvaliteetosaks on seal naturaalsed looduslikud komponendid. Sellest mõttest kantuna ostsin tema raamatu ja proovin nüüd sealt igasugu asju. Kuidagi vastumeelsus on viimasel ajal keemia vastu.

Salvi tegemine võttis mul ca tunnikese. Valmistasin tavalises teetassis, mis oli omakorda potis. Purgikesed võiksid olla lõhnatud - mul on ühe purgi salv nüüd kapparilõhnaline.

VAJA:
50g mesilasvaha
0,25l linaõli
toimeaineteks: kokku 1,5 tl raudrohtu, nõgest, kummelit.

Teeklambris taimi hoiad vesivannil kuumutatavas õlis pool tundi. Seejärel tõstad taimed välja ning lisad õlile vahatükid ja kuumutad seni, kuni vaha on sulanud. Valmis vedelik purkidesse ja kaaned peale. Jahtunud salv pidavat säilima toatemperatuuril pool aastat kindlasti.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Nelj Märts 17, 2011 1:58 pm    Teema: Vasta viitega

LEIVATEGU

Leiva kĂĽpsetamine on nii paganama lihtne!
Ma pole pikkade kogemustega leivaküpsetaja. Unistasin sellest pea 10 aastat, kuid pidasin leivategu ikka liiga pühaks ning keeruliseks nipiks. Nõnda soovin nüüd kannustada neid, kes pole samuti tegemiseni veel jõudnud, aga tahaksid.

Ainult juuretisega (ilma pärmita) tehtud leib pidavat olema palju tervislikum ja kergemini seeditavam. Minu arvates on isetehtud leib kõige maitsvam. Asjale lisab väärtuse, et võimalik on maitseainetena kasutada oma helli tundeid. Leivateo ajal tuleb koju väga eriline leiva lõhn. Leivateol on ju lausa riituse maik mann.

Ostsin Mõisakeraamika tootjalt kaks savist leivavormi. (Pidavat sobima ka tavalised keeksivormid.) Juuretise ostsin Lõunakeskuse Talu Turult.

VAJA:
* 800g head rukkijahu (mina kasutan Eesti Mahe täistera rukkijahu);
* 500 dl vett;
* 1 dl suhkrut;
* 1,5 tl soola;
* leivajuuretist;
* valikuliselt kas köömneid, seemneid, puuviljatükke vms.

Retsep, mida kasutan (lõunakast ühelt juuretisemüüjalt sain A4 lehe peal):

"Leiva jahu ja nõu peavad segamise ajaks soojad olema. Leigest veest, poolest osast jahust ja leivajuuretisest valmistada poolvedel körditaoline taigen. Kloppida puulusikaga hästi segamini.
Puistada taignale peale jahu, katta nõu puhta rätikuga ja panna sooja kohta hapnema. Kui ruum on soe, kestab hapnemine 10-12h, külmemas ruumis 12-20h. (Mina teen selle tegevuse õhtul enne magamaminekut)

Kui taigen on parajalt hapu - nõus üles kerkinud ja alla vajunud, kloppida see veelkord läbi. (Võtta juuretisepojuke järgmise leiva jaoks. Sobiv on umbes selline kogus, mis mahuks kahe kokkupandud pihu sisse. Anumas, kus juuretist hoiad, võiksid kaanel olla pisikesed augukesed, et ta hingata saaks. Samuti on hea kirjutada juurde kuupäev) Lisada sool, suhkur, nt köömned ja ülejäänud jahu nii palju, et paras sitke taigen saaks. Sõtkuda seni, kuni taigen käte ja leivanõu küljest lahti lööb. Mida rutem sõtkuda, seda soojem jääb taigen ja kergem leib tuleb. Lõpuks siluda märja käega taigen pealt siledaks, vajutada sisse süvend ja panna kinnikaetult paariks tunniks sooja kohta kerkima. Kui sõrmega tehtud süvend ära kaob, on leib ahju panemiseks valmis.

Kerkinud taignast vormida veest märjaks kastetud kätega pätsid ja asetada rasvaga määritud vormi. Küpsetada 250 kraadi juures 20-30min ja seejärel 200 kraadi juures 1h. Jahedas ahjus leivad lõhkevad. Ahjust väljavõetud leivad kasta leige veega märjaks, asetada leibade peale niiske rätik ja soe tekk. Siis koor pehmeneb ja toimub järelküpsemine."


Lisaks veel õpetusi:
*Leiba saab küpsetada täiesti tavalises elektriahjus. Ära ainult ust poole pealt lahti tee.
*Enne ahju panemist peab tainas olema kobe ja hästi kerkinud, mis väljendub õhumullide ühtlases jagunemises.
* Kuumus peab olema tingimata õige - süsihappemullikesed paisudes kergitavad leiba ning seeläbi tekib leivale koorik. Taigna kerkimine ja kooriku teke peavad toimuma üheaegselt.
*Puhtalt juuretisega tehtud leib säilib tavalisel temperatuuril värskena vähemalt 2 nädalat.
*Juuretis säilib külmikus elusana u 2 nädalat. Kui leivateole jääb pikem vahe, pane juuretis sügavkülma, kuigi selline karm kohtlemine nõrgestab teda.


Juuretist saab ka ise valmistada, aga selleni mina veel jõudnud pole.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Reede Märts 18, 2011 10:55 am    Teema: Vasta viitega

Juuretiseks võib jätta osa valmis taignast.
Ma korra olen juuretise poeleivast, keefirist ja siirupist kokku seganud.
Tagasi üles
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Nelj Mai 19, 2011 4:25 pm    Teema: Vasta viitega

KOHUPIIMAVĂ„RV

Olen aastaid olnud lummatud kohupiimavärvist ja nüüd sai see siis seinakapi taguse värvimise näol käsile võetud. Lugesin Rene Pere raamatut "Kohupiimavärv ja savikrohv". Jagan siia oma kogemusi, mida saab loodetavasti tulevikus veel oluliselt rohkem olema.

Kohupiimavärvi saab teha kas lubja või kriidi baasil. Ehkki lubjaga retsept on labaselt lihtne, keskenduti raamatus põhjuseid selgitamata kriidipõhisele, kuhu kuulub mitmeid erinevaid pulbreid ja mille valmistamine võtab veidi rohkem aega (ja liitri hind kujuneb alla 2.5). Mina otsustasin katsetada lubjaga.

Lk 23 olev retsept:
1 kg lahjat kohupiima;
1l kĂĽlma vett;
1,5 kg kustutatud lupja.

Lubi ja kohupiim tuleb alguses vähese veega kokku segada ja siis lisada ülejäänud vesi. Kui on soov mõne teise värvi järele peale valge, tuleb värvipulber veega lahjendades pastaks teha ja siis värvile lisada.
Aluskrundi puhul tuleb vett panna topeltkogus. Krunt on vajalik selleks, et värv jääks ühtlane. Suure kapitaguse ühekordseks ülevõõpamiseks oli pool kogust rohkem kui küll.

Poest saadaolev 20 kg lubjakott maksis 6.95 - nõnda ei kujunenud katsetused rahalises mõttes probleemiks. Aga probleem tekkis sellest, et värv hakkas osade kohtade pealt maha kooruma. Rääkisin sellest ka ühe kohupiimavärvidega tegeleva inimesega ja temal oli samuti juhtunud. Seetõttu ei julgegi ta avalikult lubjaretsepti soovitada.

Minu katsetuse puhul oli aluspind ikkagi liiga sile (jätsin karestatud vana värvi alla), panin mõnedesse kohtadesse liiga ebaühtlaselt paksu koguse värvi ja kohupiima ehk liimainet on retsepti järgi arvatavasti ikkagi liiga palju. Uuel katsetusel lisasin targemana ka linaõli paremaks sidumiseks. Nüüd täitsa toimib. Huvitav on just see, värv ei jäänud ühele osale kapist, kui mujal oli täiesti ideaalne.

Minu soovitused lubjabaasil kohupiimavärvi kasutamiseks:
*Arvestada, et kuivades tekivad värvis pinged. Seetõttu ei maksa väga paksu värvikihti seinale kanda.
*Hoolitseda, et aluspind oleks maksimaalselt puhas ja nakkuv.
*Värvmuldasid võib küll osta, aga hea tulemuse saab ka kurkumiga. Selle loogika (meenutades piparkoogiglasuuride valmistamise lõputuid võimalusi) järgi julgen mina edaspidi ka muid olemasolevaid värvaineid kasutada.
*Kui piiratud aja tingimustes on vaja kindla peale välja minna, eelisaks kriidipõhist värvi. Samas, kui osta kokkukaalutud komplekt, jääb isekatsetamise ja manipuleerimise rõõmu vähemaks ning rahakulu on suurem. Samas on kriidipõhine nähtavasti oluliselt vähemnõudlik aluspinna suhtes. Näiteks eile värvisin ma kohupiimavärviga ilma igasuguse pinna ettevalmistuseta prooviks üle lateksvärviga värvitud valge uksepiida ja asi tundub täitsa toimivat.
*Kui on tegemist suuremate pindadega, on eelnevalt tark väikesel pinnal värvikatsetusi teha. Sellest võib kujuneda suur energia kokkuhoid.

Ja veel teadmisi kohupiimavärvi kohta:
Teda võib mitmeid kordi üle värvida. Ei ole veekindel ega kulumiskindel ehk ei sobi põrandale ega vannituppa. Värv on kasutamiskõlbulik ühe päeva jooksul, külmkapis hoituna veidi kauem. Värvimise ajal tuleb teda aegajalt segada. Värvida tuleb võrdelmisi kiiresti, kuna kuivab ruttu ja nn ülelimpsimine pole enam võimalik ning poole seina peal poolelijätt jääb nähtavale.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
.Raul.
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 11 Märts 2008
Postitusi: 1347
Asukoht: Helsingi/ Rakvere

PostitusPostitatud: Laup Mai 21, 2011 5:48 am    Teema: Vasta viitega

Hella, äkki soovitad mingeisd "paganlike" amisheid?
Traditsioonid peavad muutuma, seosest inimestega ... ,itte inimesed ei tohi muutuda nii nagu traditsioonid ette näevad ....
_________________
Ole enda vastu hea
Ole enda jaoks jumal
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Laup Mai 21, 2011 9:49 am    Teema: Vasta viitega

Võta nii, et need on lihtsalt alternatiivid.
Ma mõtlen ,et traditsioon või mitte, inimene võiks ju osata ja teada, kuidas mingeid asju otsast peale teha. Nii igaks juhuks.
Tagasi üles
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Laup Mai 21, 2011 10:44 pm    Teema: Vasta viitega

Vabanda, aga ma ei tea täpselt, mis see amish tähendab.

Ma ei räägi üldsegi traditsioonist, vaid puhtast funktsionaalsusest. No ütleme nii, et väikesed lapsed majas panevad tarbitavat tavalisust uue pilguga vaatama. Alati ju valiks vähem kahjustava alternatiivi.

Pealegi on mu peas tekkinud arusaam, et inimarengu paradoks on see, et kiputakse nn päikesest ikka aina kaugemale ja kaugemale liikuma. Et päikest ära ei kaotaks ja jõuetuks ei jääks, tuleb teadlikult tema (ehk algjõu või lihtsate asjade jm) poole ikka ja jälle tagasi pöörduda.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Esm Aug 15, 2011 11:48 am    Teema: Vasta viitega

SAVIKROHV:

Vaja:
*umbes üks neljandik vähemalt 3päeva (mida kauem, seda lihtsam) vees leos olnud savi;
* umbes kolm neljandikku liiva;
*vett
*võimalusel veidi kiudainet (nt linaluu).

Mul on üsna puhas hall savi. Liiva sisaldus savis on paikkonniti erinev. Seega võib liiva ja savi vahekord varieeruda. Liiga liivane krohv pidavat hakkama pudisema, liiga savine aga mõranema. Mul ei juhtunud küll kumbagi, aga kindlasti tuleb katsepindu teha enne, kui suuremate pindade kallale asuda. Savi sobivust katsetada ussitestiga - ussiks voolitud savi keerdutada sõrme ümber ja mida vähem praguneb, seda puhtam savi on. Vahel pidavat maa sees olev savi ja liiva vahekord nii hea olema, et võibki kohe otse seina kanda.

Liiv oli mul väga peenike ja ümarjate teradega rannaliiv. Kui teoorias see ei oleks pidanud sobima krohviks (soovitatakse kandiliste teradega kruusa), siis praktikas jäi tulemus väga hea. Pärast kuivamist tuli pealt kaltsuga lahti jäänud terad ära tõmmata.

Komponendid nt trelliga segamini mikserdada (aga võib ka jalgade ja kätega). Peab olema selline mõnus ühtlane mass - nagu pärmitaigen, mis ei kleepu kätele ega ka pudise. Mina kandsin krohvi fibo seinale paljaste kätega alt ülespoole liikudes. Kahe kihiga jääb ühtlasem kui ühega. Tulemus jäi tugev ja kõva.

Peale sobib ideaalselt kohupiimavärv.

Savikrohvi kasulikkus:
Tervislik ja keemiavaba, hea heliisolatsioon, õhuniiskuse kõikumiste tasakaalustaja, vaheldus tüüpilistele sisekujundusvõtetele, ise valmistades praktiliselt tasuta.

Ei ole üldse keeruline teha. Hoopis mõnus, maine ja rahustav. Kõige suurem pingutus seisnebki savi maa seest kätte saamises. Suur kasu on siin tutvusest mõne kopamehega.

Infot kogusin:
http://juured.ee/main.php?lang=et&pg=pages&id=133
http://www.saviukumaja.ee/?id=31
Rene Pere "Kohupiimavärv ja savikrohv".
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Laup Aug 20, 2011 4:15 pm    Teema: Vasta viitega

Nipp seegi vast, et poes tasub ikka hoolega lugeda, mis toidukraamile sisse on pandud. Sealhulgas ei tasuks usaldada nn. tervisetooteid. Hiljuti ostetud soja grillpihvid sisaldasid minu ootamatuseks E621-te. Seega missiis, et soja ja karbi peal kirjas "Ole terve!". Votnii.
Tagasi üles
Roltsick
Infoparasiit


Liitunud: 5 Veeb 2005
Postitusi: 909

PostitusPostitatud: Püh Aug 21, 2011 11:50 pm    Teema: Vasta viitega

Aga mul on ka üks nipp. Ma ei osta tooteid, mille pakendil leidub sõnu 'soja', 'grill' või 'pihv'. Mingite tühiselt väikestes koguses lisatud ainetega saaks organism iseseisvalt hakkama.
_________________
Зри в корень! - - Козьма Прутков
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Esm Aug 29, 2011 10:59 am    Teema: Vasta viitega

Ma üleüldiselt ei vingu lisaainete suhtes. Ehk siis kui on aega tegeleda nende vältimisega, siis elu on näidanud,et see on võimalik. Kui pole aega siis pole midagi teha ja söön ,mis "antakse".
Eelpool kirjeldatud juhtum oli lihtsalt halenaljakalt irooniline mumeelest ja tasus seetõttu esile tuua.
Tagasi üles
Roltsick
Infoparasiit


Liitunud: 5 Veeb 2005
Postitusi: 909

PostitusPostitatud: Esm Aug 29, 2011 10:18 pm    Teema: Vasta viitega

Halenaljakas purgisilt (peedisalat): "Koostis: punapeet, sool, suhkur, äädikas. Ei sisalda konservante."

Sool on konservant. Küsige kalakalurite käest .
Suhkur on konservant. KĂĽsige sĂĽgisestelt moosikeetjatelt.
Äädika kohta oskavad hea sõna ütelda marineeritud säiltiste tegijad.

Nipp kah (Stole¹nikov): üks toores koorimata kartul ja üks toores punapeet päevas.
_________________
Зри в корень! - - Козьма Прутков
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Roltsick
Infoparasiit


Liitunud: 5 Veeb 2005
Postitusi: 909

PostitusPostitatud: Kolm Aug 31, 2011 3:21 pm    Teema: Vasta viitega

Üks heade nippide kogumik on kaalujälgijate punktitabel, kui seda osatakse lugeda. Sinna on sisse kodeeritud mitu erinevat põhimõtet.

Inimesele antakse tema sugu, kaalu ja igapäevast kehalist tegusust arvestades lubatud punktide kogus.

• сыроедение. - toortoitumine. kõik, mis on võimalik sĂĽĂĽa toorelt, tulebki sĂĽĂĽa toorelt. suurem osa tooreltsöödavatest marjadest, puu-, aed-, köögi- ja juurviljadest on tabelis nullpunktised. Punktiarvestuse alla sattusid vist pirn ja banaan. Toore kartuli kohta seal teavet ei olnud, kuumtöödeldud kartul oli punktikaup.

• моноедение. ĂĽks toit ĂĽhe toidukorra ajal. söö ĂĽhte toitu seni, kuni kõht täis saab, ja pane kirja kolm või neli punkti, olenemata kogusest.

• väikesed kogused. iga toidukorra ajal on lubatud ĂĽks teelusikatäis muidu punktiarvestuse alla minevaid produkte ilma punkte lisamata. Ă•li, mesi, kastmepulber, moos, suhkur jne.

• arvutasin oma sugu, vanust, allesjäänud kehakaalu ja igapäevast kehalist tegusust arvesse võttes välja endale lubatud punktisumma (26) ja jõudsin järeldusele: kui ma söön päeva kestel ainult nullpunktiseid toiduaineid, võin õhtul juua pool liitrit viina (25 punkti) ja sĂĽĂĽa ĂĽhe kommi (1 punkt).
_________________
Зри в корень! - - Козьма Прутков
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Kolm Aug 31, 2011 10:21 pm    Teema: Vasta viitega

Roltsick kirjutas:
kui ma söön päeva kestel ainult nullpunktiseid toiduaineid, võin õhtul juua pool liitrit viina (25 punkti) ja süüa ühe kommi (1 punkt).

See on ju jabur!
Ela niiviisi 2 nädalat ja ütle siis, mis Sinust järgi jääb?
Minu kogemus näitab, et tervisliku toitumise soovitusi saab võtta vaid kui üldharivat teadmist kellegi koolkonna kohta. Kuna inimesed on erinevad, puuduvad ka lihtsad ja universiaalsed tõed.

Täna tekkis selline mõttekäik, et söömine on nagu (lihtsalt ja kujundlikult öeldes) Maaema kummardamise vorm. Igaühel on oma suhe toiduga, mille läbi ta väljendab oma suhtumist planeeti.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsőnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Uudised ja seaduspärasused Kőik ajad on GMT + 3 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


© 2001, 2005 phpBB Group