Arengumaagide Foorum Arengumaagide Foorum
Kuula: Arengumaagide esinemised nõmme raadios.
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse  Jutukas 

Tavapärasest väiksema energiakuluga
Mine lehele 1, 2  Järgmine
 
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Elu kui süsteem
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Nelj Veeb 17, 2011 8:03 pm    Teema: Tavapärasest väiksema energiakuluga Vasta viitega

Lugesin http://juured.ee/main.php?lang=et&pg=pages&id=100 juur- ja köögiviljade põhus ja papil kasvatamisest ning sain ahhaaa elamuse.

Kui ma väike olin, siis isa hoidis kartuleid põhupallidega kaetud kartulikeldris. Keldri kõrvale visati üks hetk millegi tõttu kõlbmatud kartulid põhuhunnikusse. Nii ma siis jälgisin nende jõudsat kasvamist, mis ei erinenud sellest, mis oli kartulivagudes. Ise muudkui küsisin isalt, et kui kartulid põhu sees iseenesest kasvavad, miks sa pead siis nii palju tööd tegema? Isa seletas asja mulle kuidagi ära nii, et unustasin - umbes, et see on lihtsalt prügi. Uskusin ikka, et minu isa teab kõikse paremini, kuidas asjad käima peavad. Ja nüüd tuli see mulle meelde! Panin väiksena imestusega rohkemgi tähele, kuidas vahel kasvasid taimed ise palju paremini kui siis, kui neid rohida, väetada jm sekkumisi teha.

Mina igatahes kavatsen kevadel miskit proovida ja kirjutan siis siia, kuidas läks. Ikkagi mahe värk, mis on ju maitsvam Very Happy

Kui selline kasvatusmeetod tõepoolest toimib, kas pole see meie maailm siis kummaline. Võimalik on lihtsasti, tervislikult ning odavalt. inimesed aga näevad palahigis vaeva, et loodusele vastu töötada, mille tulemuseks on looduse kurnamine.

Siin http://hot.ee/looduslikmaaviljelus/kartul_pohk.pdf ja siin http://hot.ee/looduslikmaaviljelus/pohimotted.html ja siin http://hot.ee/looduslikmaaviljelus/filosoofia.html on veel teema kohta.

Kas keegi teist teadis selle kohta juba enne ja mina siin alles nüüd (taas)avastan?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Reede Märts 04, 2011 1:24 pm    Teema: Vasta viitega

Kuna teema pealkiri võimaldab laiemat teemakäsitlust - jätkaksin:

Lugesin: http://paikesetoit.blogspot.com/2011/02/kiri-senaatorile-vol-2-labi-toitumise.html

Lühidalt: Toitumisnõustaja ja toortoitlane Sille Poola luges parteide valimisprogramme keskkonnateadlikkusele orienteeritud pilguga ja leidis, et sellest pole sõnagi - pigem vastupidi. Teksti läbilugedes tõstatub küsimus: kas selline toiduainetööstus mitte ei valmista meid ette ravimitööstusele, et oleks ikka majanduskasvu?

Tema räägib pikaajalisusest ja perpektiividest.

Olete te mõelnud, et meie toiduained võivad olla tõesti mürgised, inimesele kõlbmatud, füüsist nüristavad, haigust tekitavad?

Ja kui, siis mil määral?

Minu peas on tekkimas vaikselt arvamus, et maailmas on mingisugune vandenõu: Kõigepealt tambitakse ja suretatakse välja see, mis on lihtne ja loomulik ning siis müüakse see hingehinnaga tagasi. Aga võib-olla on see hoopis loomulik inimkonna areng?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Reede Märts 04, 2011 2:27 pm    Teema: Vasta viitega

Üks nüanss.
Inimesed suuremas osas teavad üsna täpselt ,et mis kõikke meie poes saadavatesse toiduainetesse sisse on pandud. Aga ikkagi tarbivad. Ja tarbivad metsikult, mitte nii, et "sööma ju peab".
Riskides näida kuivikuna väidan,et see, et poes on niivõrd suur võimaluste ja sortimentide valik, ei ole eluks hädavajalik.
Ehk siis inimestele on kasulik toota kõikki neid asju, kuna nad tarbivad. Niikuinii tarbivad. Ja mitte sellepärast ,et ilma ei saa vaid sellepärast ,et nad on aplad. Ja see suur ablas tarbimine tekitab lõppeks vajaduse hakata tarbima jälle aina uusi ja uusi asju. Näiteks kõigepealt sööd hästi palju toitu ,mida on raske seedida ja siis tuleb sul osta Activia, sest ilma selleta puuks enam ei tule.


Ja sama aplus tarbimisel on üle kandunud ka tervisetoodetele. Ka neid tarbitakse, ma arvan, üüratult rohkem, kui tegelikud vajadused ette näevad. Loomulik ja looduslähedane on ju ka juba ammu müügiartikkel.

Seega lõppeks ei ole suurt vahet, kas sööd ennast kemikaale täis või lihtsalt lõhki.
Tagasi üles
rumba
Arengumaag


Liitunud: 9 Juul 2009
Postitusi: 18

PostitusPostitatud: Reede Märts 04, 2011 8:31 pm    Teema: Vasta viitega

See põhu kasutamine on kahe otsaga asi. Põhk on hea väetis küll ja katteviljeluses umbrohu näljutajana toimib ta ka hästi aga kust seda põhku võtta? Põhk peab ju ka kasvama. Ega põllumehed ka rumalad ole, tänapäeval eriti põhku ei kogutagi vaid jäetakse maha või küntakse sisse. Vanasti viidi põhk lauta, seal loomad sittusid ta täis ja saadi veel paremat väetist.

Näiteks kui võtta 10 korda 10 meetrit aiamaalapp ja seal sellist viljelust rakendada, siis selle jaoks kulub palju palju rohkem põhku kui sama suurelt lapilt mis tahes teravilja kasvatades saaks. Seega ühelt võtad, teisele annad.

Aiamaal kasutamiseks hea meetod, aga sellist hoiakut, et uus ja parem maaharimisviis ei saa võtta.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
toorum
Külaline





PostitusPostitatud: Esm Märts 07, 2011 3:26 pm    Teema: Vasta viitega

Kõik aastaringi müüdavad tomatid ja kurgid kasvatatakse klaas või kivivilla peal toitelahuses, seepärast nad ongi nii maitsetud. Tundub, et sama on ka sibulate ja küüslaukudega, sest kui poe oma võrrelda ise kasvatatuga, siis ise kasvatatud küüslaugu küüs võib kõhu päris valutama panna. Sibulad mis poes müüakse on kiiritatud, et nad poes rohelisi otsi ajama ei hakkaks, seepärast nad on ostes mõnikord veits pehmed ja pealmised kihid hilisemal vaatlusel on klaasjad. Igavene jama on selle tänapäeva toiduga...
Tagasi üles
rumba
Arengumaag


Liitunud: 9 Juul 2009
Postitusi: 18

PostitusPostitatud: Teis Märts 08, 2011 2:16 am    Teema: Vasta viitega

poetoidust niipalju:
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=36.759241,-2.752762&spn=0.231047,0.54451&t=h&z=12

zoomige sisse ja vaadake pilte, veendute et tegemist pole linnaga vaid kasvuhoonetega.

Hea gloobusel näidata, kust tomat tuleb.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
toorum
Külaline





PostitusPostitatud: Teis Märts 08, 2011 3:02 pm    Teema: Vasta viitega

Muide kas olete tähele pannud, et viimasel ajal on kõik ülikanged punased piprad poeletilt peaaegu kadunud? Nimelt avastati, et punase pipra kibeaine hävitab vähirakke jättes terved rakud puutumata. Kes vahest kanepit tõmbab, sööb vahest ülipipraseid sööke seda vähke ei kimbuta. peaks sealt idamaadest saama vähki haigestumise statistika ja võrdlema seda lääne omaga. Muidugi hiina köök kasutab kaugetest aegadest peale naatriumglutamaati ehk maitsevõimendajat mis põhjustab hiina restorani sündroomi ( see tähendab, et inimene on nii loll, et läheb valib uuesti sama mõisniku, mitte ei võta osa rahvarevolotsioonilisest liikumisest ) ja ka vähki ( sealhulgas ajuvähki ) aga maapiirkonnad vast seda ei kasuta mitte nii intensiivselt.
Tagasi üles
Roltsick
Infoparasiit


Liitunud: 5 Veeb 2005
Postitusi: 909

PostitusPostitatud: Teis Märts 08, 2011 5:31 pm    Teema: Vasta viitega

toorum kirjutas:
punase pipra kibeaine hävitab vähirakke

http://www.vaimumaailm.ee/viewtopic.php?p=177872#177872
vähjad ei koosne muteerunud rakkudest ja piprad ei tapa vähjatekitajaid
_________________
Зри в корень! - - Козьма Прутков
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Kolm Märts 16, 2011 12:52 pm    Teema: Vasta viitega

Olen viimasel ajal hakanud mõtlema maitsetugevdajate, säilitusainete, värvainete ja igasugu tekstuuri parandajate peale. Mis siis kui see poest ostetud valmistoit on ILLUSIOON?

Näiteks ma söön kohupiimakooki. Sellel on täiesti ideaalne maitse ja välimus. Nämm! Põhimõtteliselt on ju kohupiimakook üsnagi tervislik valik magustoiduks. Hakkan siis vaatama koostist - nimekiri on pikk. Pea 10 E-ainet, igasugu võõrsõnad, taimerasvad, sõna kohupiim puudub. Millest see siis tehtud on? Kui ma ise teen kooki, on asi lihtne - jahu, või, suhkur, muna, kohupiim, rosinad, vesi. Mis asi see üleüldse on, mida mulle nn kohupiimakoogi pähe müüakse?

Kujutan ette, kuidas poetoitu valmistatakse mingitest kõige odavamatest ja ebakvaliteetsematest algainetest. Lõpptulemus: maitse ja tekstuur on ideaalsed ning hind on üsna odav. Aga energiakulu ei oska ma hinnata, kui vaadata pikemaid perspektiive.


Olen ise väga vabameelne erinevate maitsete ja ka välimuste suhtes. Mina oleksin küll nõus maitse ja tekstuuri ideaalsuses latti alla laskma ja loomulikkuses seda tõstma.

Ja siis veel üks mõte, mille tahtsin kirja panna. Nimelt on meie ühiskonnas teada nn öko, roheline või keskkonnateadlik maailmavaade. Ja samuti on teada, kuidas sellega saab inimesi lollitada, ajupesta ja raha välja tõmmata (nn greenwashing ehk ökopesu). Olen leidnud ainukese lahendusena võimalike valikute paljususes, et kõige tulemusrikkam on käituda nn kooskõlas loodusega. Universiaalsed lahendused, kuidas käituda keskkonnateadlikult, lihtsalt puuduvad. Nii, kui inimene hakkab loodusega vastuolu looma, tekib suur energiakulu - auk, mida tuleb siis hakata iga külje pealt muudkui toetama ja toestama ja neid külgi veel toestama ja siis kusagil õnnestub saavutada tõesti tasakaal. Aga pikemas perspektiivis tekib ikkagi teadmatuse hirm, et kas see praegune tasakaal hiljem kätte ei hakka maksma. Sealt tulebki minu arvates see hirm nn "maakera tuleviku" pärast.

Laughing Paganatele pole see mõttekäik muidugi mingisugune üllatus Laughing
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Kolm Märts 16, 2011 2:26 pm    Teema: Vasta viitega

Hella kirjutas:
Olen ise väga vabameelne erinevate maitsete ja ka välimuste suhtes. Mina oleksin küll nõus maitse ja tekstuuri ideaalsuses latti alla laskma ja loomulikkuses seda tõstma.


olen viimasel aja täpselt sama mõtelnud. mu meelest isegi pangu toidu sisse kasvõi natuke halvema haisuga naturaalseid ja kasulikke lisandeid, kui mingit väidetavalt maitsvat ja sillerdavat mürki. üldiselt see näibki täiesti ajuvaba bisnes olevat.
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Roltsick
Infoparasiit


Liitunud: 5 Veeb 2005
Postitusi: 909

PostitusPostitatud: Kolm Märts 16, 2011 3:16 pm    Teema: Vasta viitega

Hella kirjutas:
Kui ma ise teen kooki, on asi lihtne - jahu, või, suhkur, muna, kohupiim, rosinad, vesi.
võtame ükshaaval.
• jahu. sellest on eemaldatud kestad (mineraalained-mikroelemendid) ja idud (keerulise koostisega bioaktiivsed ained, mida keha vajaks). tapeediliim.
• või. sööge niipalju, kui meeldib.
• suhkur. konservant. ei kuulu toiduainete loetelusse. omastamine võtab kehalt energiat rohkem, kui ta sealt tagasi saab.
• muna. sööge rahulikult. soovitatakse valge hüübinult ja kollane poolvedelalt.
• kohupiim. koosneb peamiselt raskestiseeditavast kaltsiumi ja kaseiini ühendist, mida täiskasvanute vats üldse ei taha seedida. meie moreenipõhisel pinnasel elades on kõiges elavas kaltsiumi niikuinii optimaalsest viis korda rohkem. kaseiini teavad kõik ehitajad ja puutöölised kui tugevat ja veekindlat puiduliimi. plastmasside-eelsel ajal tehti sellest Tallinnas nööpe ja muud pudi-padi.
• rosinad. sööge, aga enne peske hoolikalt. neid võib üldse lisada pea kõigile toitudele.
• vesi. eelnev keetmine vähendab kaltsiumisisaldust 30 protsenti, aga alles jääb ikkagi rohkem, kui oleks parim. kontide rabedaksmuutumine ei ole kaltsiumipuuduse küsimus, vaid selle ülekülluse tagajärg magneesiumivajaku taustal.

taignasse pannakse tavaliselt ka veidi soola. soovitatud on segu rafineerimata kivisoolast ja meresoolast üks-ühele.
_________________
Зри в корень! - - Козьма Прутков
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
toorum
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Märts 17, 2011 3:37 pm    Teema: Vasta viitega

Kas sa magneesiumi kohta oskad midagi rääkida? Pidavat olema, et oksiid kõlbab aint maohappe vastu, et organism vajam mingil muul kujul seda ainet. Pidi olema tsingi ja mingite b6 vitamiinigruppidega üks kõige vajakajäävamaid aineid tänapäeva inimese toidust mis hädasid tekitab. Säde tegeleb selle asjaga.
Tagasi üles
haldjanool
Arengumaag


Liitunud: 17 Märts 2005
Postitusi: 5797
Asukoht: goriolisi tuules

PostitusPostitatud: Reede Märts 18, 2011 12:23 pm    Teema: Vasta viitega

ma leidsin eile poest TOMATIket¹upi...., kus tomati sisaldus oli 5%!
ega midagi.
_________________
just before the darkness...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Teis Märts 29, 2011 10:21 pm    Teema: Vasta viitega

See ket¹upi asi on ikka jube küll!

Loen praegu Epp Petrone raamatut "Roheliseks kasvamine" , mis, ma kardan, et minu maailmapilti nüüd ikka päris tugevasti raputab. Saan aru, et see minu idee proovida tavapärasest väiksema energiakuluga elada, on nn öko teema. Öko on paljuski usk ja sellel on usulahke. Minu huviala puudutab energiakulusid ja liikumisi loodusseaduste taustal.

Samas, ma mõtlen, et kas need, mida mina nimetan loodusseadusteks, on ikkagi loodusseadused. Kui on, miks nad pole igale poole nn kivisse raiutud - a la nagu piibli 10 käsku. Kui mitte, mis nad siis on?

Näiteks:
1) Maakera ja sellel toimuv on üks terviksüsteem. Seega ei ole võimalik teha midagi, mis ei kannaks mõjusid kõigini. Näiteks ei ole võimalik ladustada radioaktiivseid aineid, mürgitada, reostada, prügimägesid tekitada jne. Kõik see mõjutab otseselt meie elu ajal kohe meid kõiki. Kas me soovime selliseid mõjusid?

2) Mittemingisugust energiat pole olemas tasuta nn lõputult raiskamiseks. Iga energia nagu nt ka nafta saab otsa. Kui seda energiat on palju ja ta hetkel hinnalt odav on, siis see ei tähenda, et seda ei peaks väärtustama.

Siit tulenebki nending. Nt plastmass on küll väga hea aine, aga mis meil inimestel küll arus on, et seda niiviisi mõtetult ära viskame. Plastmass pidavat lõpuks helvesteks muutuma ja siis läheb see elusorganismidesse ju söögi pähe ringlusesse. Mingi tee peab ju ometi oleme ringlusesse minekuks.

Võib-olla tulevad kunagi tõesti ajad, kus inimesed enam maalt energiat ei saa (nt nafta on otsas ja põllud on intensiivpõllumajanduse tõttu lootusetult kurnatud ja vesi, õhk ja kõik muu mürgitatud). Ja siis saavad inimesed energiat nn taaskasutusest ehk juba kord inimese poolt läbi töötatud maaenergiast.

Uhh, sellised mõtted tekkisid Confused

Roltsick:
Eks ma olen viimasel ajal hakanud üritama hakata eelistama kvaliteetset toorainet. Nt täistera jahud, alustasin ka idukasvandusega Very Happy , puhtad võid ja külmpressõlid, rafineerimata suhkur, mahetooted jne.

See info, et kaltsiumi on meie ümber kõiges nagunii väga palju, oli mulle uudis.

Magneesiumipuudusest olen ka palju enne kuulnud. Osad söövad seda ikka metsikult palju, kuna väidavad, et see pole ohtlik ja organism ise ütleb, palju vaja. Kusjuures erinevatele inimestele pidavat magneesium erineval kujul imenduma. Ja siis sa ju ise privasid mulle veel ühe sügavama nipi, mis on veel eelduseks, et magneesium imenduks.

Oijah ja siit tuleb mulle veel kolmas minu arvates loodusseadus:

3) Inimesele sobivad kõige paremini need toidu(määrde)ained, mis kasvavad tema ligidal ümbtuses. Ehk siis mina usun, et püsin tervena, kui sedasi söön. Igasugune teadus toiduainete keemiast on asi, kus ma pean inimesi usaldama, aga ennem usaldan ma loodust kui inimesi! Minu tervis on korras. Ja seda ma ei tea, miks mõned inimesed peavad nt allergiate vms tõttu hoopis mujal kasvatatud toitu sööma. Nt riis ju sobib alati.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
haldjanool
Arengumaag


Liitunud: 17 Märts 2005
Postitusi: 5797
Asukoht: goriolisi tuules

PostitusPostitatud: Teis Märts 29, 2011 10:30 pm    Teema: Vasta viitega

äh, seda kaltsiumi võib ju olla, aga kui D vitamiini piisavalt pole, siis organism kaltsiumi lihtsalt ei omasta.

aga mul tekis üks idee eesti riigi rahakoti täitmiseks:
ajada see e ainete nimekiri kaheks - ühed, mis on normaalsed (nagu sidrunihape) ja teised, mis on ebanormaalsed (nagu naatriumglutamaat) ja siis need ebanormaalsed võiks aktsiisimaksu alla panna, mida siis võiks võiks vaikselt tõstma hakata.
oleks kohe teine tera.
igasugused hakkaks oma toodangus neid vähendama, et oleks odavam.
_________________
just before the darkness...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Kolm Märts 30, 2011 12:32 pm    Teema: Vasta viitega

Mina jälle mõtlesin, et huvitav, kas neid eriti kahjulikke E-aineid saaks kusagilt eraldi osta? Tahaks teada, millised need välja näevad. Võib-olla just tahaks ise oma kodutoidule näiteks mõne kahjuliku maitsetugevdaja, värvaine või säilitusaine lisada.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
haldjanool
Arengumaag


Liitunud: 17 Märts 2005
Postitusi: 5797
Asukoht: goriolisi tuules

PostitusPostitatud: Kolm Märts 30, 2011 10:46 pm    Teema: Vasta viitega

otsi netist e-ainete nimekiri - seal on suht tavapäraseid kuhjaga.
_________________
just before the darkness...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
toorum
Külaline





PostitusPostitatud: Esm Apr 04, 2011 2:46 pm    Teema: Vasta viitega

Ma nii rohkem kui üle nädala tagasi sain mingist vorstis veel ühte maitsevõimendajat, liha omat ( on erinevaid ), pidavat vallandama sellise reaktsiooni, et närvirakud erutavad end surnuks. Mul oligi vorsti maitse ka järgmine päev suus ja ülejärgmine päev suu põles ja tekkis 37 palavik ja lümpfisõlmed paistetasid kaelal üles. Jube kehv enesetunne, siiani on halb olla. Leidsin netist, et see e töötab nii, et laseb kaltsiumil koguneda neisse ajurakkudesse liigsel määral ja see kutsubki selle erutuse ehk maitsevõimenduse ja suremise esile. kui saad väikse doosi, siis rakk jääb elama, aga kui liiga suure, siis igal inimesel pidi teatud maal tekkima püsiv reaktsioon ja ajurakkude suremine. kaltsiumi ainevahetuses mängib suurt rolli magneesium, proovisin noaotsatäie oksiidi eile õhtul ja tekkis reaktsioon, hommiku oli väga sitt olla ja süda paha, lärelikult midagi toimus. Võibolla toimis vastumürgina, aga mine tea. Kui maitsevõimandaja jamasid polnud, siis magneesium nihukest reaktsiooni ei tekitanud. Kui keegi saab rohkem arvuti taga veeta, siis võiks teha uurimistöö ja otsida sellekohast infotm, et kas magneesiumi saaks kasutada hiina restorani sündroomi vastumürgina, et päästa hävivaid ajurakke. See oleks ÜLIMALt oluline info ja selle võiks saata nõmme raadiosse, et Lepa saaks rahvast hoiatada ja teavitada mida teha, kui on glutamiinhappe mürgitus.

Mina paneks need e-aine, aspartaami ( see mõjutab samu asju kui glutamaadid ) seinaäärde. Muide elavhõbeda mürgitus hävitab samamoodi ajurakke, nimelt elavhõbe ei lase loomulikul glutamiinghappel ajurakkudest välja liikuda,mille tagajärjel tekib selle kuhjumine ja siis edasi nagu hiina restorani sündroomil. Kuidagi on veel see aspartaam seotud samade protsessidega. Mis pidi olema esmane ravim on antioksüdandid, näit hõlmikpuu ( seepärast ütlen, et minuteada kõige mõjusam omast kogemusest ), küüslauk jne. Aga mida magneesiumist arvata????????????????????????????????????????????????????????? Question
Tagasi üles
toorum
Külaline





PostitusPostitatud: Reede Apr 15, 2011 12:03 pm    Teema: üks link mis leidsin Vasta viitega

http://www.vianaturale.ee/eksitotoksiinid.html

Glutamaadi ja aspartaami poolt põhjustatud probleemid: eksitotoksilisus ja eksitotoksiinid.

Meie igapäevases toidus leidub palju lisaaineid. Neid lisatakse maitse parandamiseks ja tugevdamiseks, säilivuse suurendamiseks jne. Kõik lisaained ei ole tervislikud ning kaugeltki mitte kõigile inimestele. Eriti ettevaatlikud peavad olema psüühiliste/aju probleemidega isikud, mireenipeavaludega just naatrium glutamaadi ja asparataami suhtes. Viimane on enim vaidlusi tekitanud toidu lisaaine ja nii kaua, kuni pole lõplikult tõestatud tema toksilisus, lubatakse teda kasutada.

Eksitotoksilisuse all mõeldakse patoloogilist protsessi närvirakkudes, kus glutamaat ja/või sellesarnased ained kuhjuvad ja seostudes närvirakkude pinnal olevate glutamaat- retseptoritega põhjustavad raku surma. Glutamaat-retseptorite ülestimulatsioon põhjustab rakusisese kaltsiumioonide sisalduse tõusu, mis kahjustab mitokondreid ning käivitab apoptoosimehhanismi ehk teisisõnu raku surma.

Uurijad on seostanud mitmeid häireid, k.a. migreenid, ajukasvajad, krambid, arenguhäired ja Alzheimer toidust saadavate eksitotoksiinidega.

Glutamaat, mis esineb aminohappena toidu koostises loomulikul kujul, ei ole enamasti tervisele ohtlik, sest ta laguneb ja imendub sooles aeglaselt, andes veres madalamaid kontsentratsioone. Näiteks: nisugluteenist 43% on glutamaat, piimavalk kaseiin on 23% osas glutamaat ja þelatiinivalk sisaldab 12% glutamaati. Mõnede patoloogiliste protsesside korral, nagu näiteks toksiliste metallidega (Hg, liigne raud) mürgistusel ja madala magneesiumi või glükoosi taseme puhul võib kehaomane glutamaat kuhjuda ja põhjustada ekstsitotoksilisust.

Sagedaseimaks liigse glutamaadi kuhjumise võimaluseks tänapäeval on toidu lisaainete tarbimine. Glutamaat-retseptorile toimivaid keemilisi ühendeid arvatakse meie elukeskkonnas olevat üle 70. Kõige enam leidub neid meie toidu lisaainete hulgas (tuntumad on glutamiinhape e. glutamaat ja aspartaam).Toidu lisaained glutamiinhape (E620) ja glutamiinhappe soolad (E621-625) on toidukeemias väga laialt levinud lihatoitudes, puljongikuubikutes ja mujal, tuntud kui maitsetugevdajad. Sünteetilist magusainet (suhkruasendaja), lõhna ja maitse tugevdajat aspartaami (E951) esineb rohkesti karastusjookides, maiustustes, kondiitritoodetes jne. On veel rida varjatud viise, kuidas meie organismi toidu kaudu liigselt glutamaati võib sattuda. Põhjalik ülevaade on sellest eesti keeles saadaval järgneval aadressil: http://ardisala.planet.ee/raamatud/E-ainetest_Martinilt.rtf
Sellised lisaained võivad tekitada palju probleeme, millest levinumad on migreen, astma (hood alates kergetest kuni väga tõsisteni), südame rütmihäired, südamepekslemine (kuni äkksurmani), iiveldus ja oksendamine, depressioon ja desorienteeritus, uimasus, ärrituvus jt.
Enamikel juhtudel on glutamaadi kõrvaltoimed vaevumärgatavad ja kujunevad välja pikema aja vältel. Tekkivad tervisehäired on enamasti doosist sõltuvad, kuid mõned inimesed võivad reageerida isegi väikesele kogusele. Reaktsioonid võivad tekkida kohe pärast söömist või alles 48 ja isegi kuni 72 tunni pärast.

Liigne glutamaat võib mõjutada imikute ja laste aju arengut, mille tagajärjel areneb tähelepanu defitsiidi häire ja hüperaktiivsus (ADHD), autism, tserebraalparalüüs. Glutamaadi eksitotoksilisusega on seostatud ka skisofreeniat jt kroonilisi degeneratiivseid neuroloogilisi häireid ning erinevad hormonaalseid häireid.

Glutamaat-retseptorites töötavad normaalolukorras neurotransmitterina aminohapped Glutamaat (Glu) ja aspartaat (Asp).

Närvistimulatsioon vabastab glutamaadi ekstratselluaarsesse ruumi, kus see seostub vastava retseptoriga, mis mõjutab Ca+ ioonide liikumist rakku ja rakust välja. Rakuväline glutamaat "pumbatakse" astrotsüütidesse, kus see muudetakse teiseks aminohappeks - glutamiiniks (ensüüm glutamiinsüntetaasi aktiivsuse kaudu). Astrotsüüdid on neurogliia koostisse kuuluvad närvirakud, mis ümbritsevad kapillaare ja neuroneid, nad on osa hematoentsefaalsest barjäärist (HEB), mis kontrollib ainete liikumist vere ja ajurakkude vahel. Neil on ühel pool suhkrut transportivad kapillaaridega ümbritsetud jätked, teiselt poolt ümbritsevad astrotsüüdid sünapse, moduleerides neurotransmittereid ehk närvivahendusaineid. Seega vastutavad astrotsüüdid nii sünaptilise ülekande eest kui HEB kaudu närvirakkude kaitsefunktsiooni eest.

Meie närvisüsteemi poolt kontrollitakse vabade aminohapete - glutamaadi ja aspartaadi koguseid mitmel moel. Üks kontrollimehhanism on nn pumpmehhanism, mille abil need ained eemaldatakse kiirelt rakuvälisest ruumist, kus nad ei tohiks kuhjuda. Teiseks kontrollmehhanismiks Glu ja Asp tasakaalu säilitamisel on vere-aju (HEB) barjäär. Mõnel aju osal (näiteks hüpotaalamusel) puudub aju-vere barjäär, nii et osad toksiinid ja veres olevad eksitatoorsed valgud kahjustavad seda otseselt.
Uuringutes on leitud, et ka need aju osad, millel on olemas aju-vere barjäär, võivad ikkagi saada toidust tulevate eksitotoksiinide tõttu kahjustatud. Sellised terviseseisundid nagu füüsiline stress, peatrauma, kõrge vererõhk, diabeet, nakkused, hüpoglükeemia, epilepsia jt. võivad põhjustada aju-vere barjääride murdumise, mis lubab kahjulikel ühenditel neuroneid kahjustada.

Glutamaadi kuhjumine närvirakkudes võib tekkida väga erinevatel põhjustel. Näiteks võivad eksitotoksilise kahjustuse põhjuseks olla mitmed toksilised ained, mis blokeerivad glutamiin-süntetaasi (GS) aktiivsust, samuti ained, mis kahjustavad mikrotuubulite terviklikkust. Üheks selliseks aineks on näiteks GS blokeerija elavhõbe, mida leidub ka vaktsiinide koostises timerosaali nimetuse all ja selle kohta saab täiendavalt lugeda meie kodulehelt prof. Boyd E.Haley artiklitest.

Mikrotuubulid on raku tsütoplasmas radiaalselt paiknevad rakuskeleti osad, mis funktsioneerivad kui rakusisesed teed, mida mööda liigub suur hulk raku sisestruktuure, näiteks mitokondrid, lüsosoomid jm. Mikrotuubuli struktuuri häired, mis tekivad elavhõbeda mürgituse korral, halvendavad glutamaadi transporti mööda aksonit, põhjustades regionaalset "eksitotoksilisust" ja neuronite täiendavat surma.

Glutamaadile tundlikke rakke on leitud ka väljaspool närvisüsteemi, näiteks südame erutusjuhtesüsteemis, südamelihases, maksas jm.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et eksitotoksilisuse probleem võib olla seotud erinevate tervisehäiretega, kuid tänapäeva tingimustes puudutab see probleem meid laiemalt, kuna toiduainetetööstuses on kasutusel lisaaineid (e-ained), mis mõjutavad glutamaatretseptoreid ja selle kaudu kutsuda esile eksitotoksilisust ja sellest tulenevaid tervisehäireid.

Seetõttu tuleb alati arvestada lisaainetega toidus, tarbida võimalikult lisaainetevaba toitu, eriti tervisehäirete olemasolu korral. Migreenipeavalud võivad näiteks täielikult kaduda vaid naatrium glutamaadi toidust eemaldamisega. Tervisehäirete korral on oluline välja selgitada individuaalne talumatus nii toiduainete kui toidu lisaainete suhtes ning arvestada viimaste toksilisust.
Tagasi üles
haldjanool
Arengumaag


Liitunud: 17 Märts 2005
Postitusi: 5797
Asukoht: goriolisi tuules

PostitusPostitatud: Laup Apr 16, 2011 1:38 am    Teema: Vasta viitega

glutamaadid on ühed kõige suuremad varjatud toidutalumatuse põhjustajad, kus reaktsioon võib avalduda ka näiteks paksuksmineku kaudu.
_________________
just before the darkness...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Elu kui süsteem Kõik ajad on GMT + 3 Tundi
Mine lehele 1, 2  Järgmine
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


© 2001, 2005 phpBB Group