Arengumaagide Foorum Arengumaagide Foorum
Kuula: Arengumaagide esinemised nõmme raadios.
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse  Jutukas 

mulle ei andnud rahu üks küsimus...
Mine lehele 1, 2, 3  Järgmine
 
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Suhted, sidusväljad, seksuaalsus
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Kolm Aug 18, 2010 3:32 pm    Teema: mulle ei andnud rahu üks küsimus... Vasta viitega

mulle ei mahu pähe, mida tähendab suht laialt levinud müüt, et "mees võtab naise", mismoodi ta seda teeb ja miks naine siis seda teha ei peaks saama? samuti ei jõua mulle kohale ütelus, et mees peale naise äravõtmist on justkui naise oma(nd)? selliste määratlustega assotsieerub umbes selline absurdinaljakas tõik: mees läheb poodi, võtab sealt letipealt ühe naise ära, maksab selle eest rahaga hingehinda. tagalõpuks on nüüd naise oma kah ja peab hakkama millegipärast poeomanikule veel makse peale maksma. valus huumor Laughing Sad ei tea kes selle ebaloogilise müüdi liikvele lasi, mille järgi nüüd kõik kui üks mees või lambakari kirikus joonduvad? jälle need neetud juudid loomulikult!?Very Happy

aga on olemas ka teine mõtlemine: naine valib mehe, mees kinnitab naise valiku. kokkuasumine on seega koostöö akt, mille naine algatab ja mees kinnitab.
keegi pole kellegi omand (va. lapsed), vaid mõlemad on võtnud teineteist selliselt omaks nagu ollakse. siiski hinnatakse naiste puhul rohkem nende välist ilu ja sellest tulevat ürgset väge, ja meeste puhul nende rahulikku sisukust ja omandatud tarkust. mees üldiselt ei otsi naises keerulisi tarkusi, need peab mees ise avastama. seetõttu ei sobi naisel meest otseselt ka õpetada. naine võib vaid nende teadmisteni intuitiivselt suunata, mida ta tunneb ka omal vajaminevat, aga päris üksi nendeni jõudmata.
iga mees on nõus enda omandatud tarkust naistega jagama, naine tahab erinevaid tarkusi tunnetada või läbiproovida. võib ütelda ka nii, et naine valides mehe, valib tõesti omale ka saatuse. kui lahku minnakse, siis ei saa vaid meest süüdistada, sest valiku teeb esmalt alati ikkagi naine.

kindlasti on veel jaburamaid ja tõesemaid mõtlemismüüte.
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.


Viimati muutis seda Norn (Laup Okt 02, 2010 10:40 am). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
.Raul.
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 11 Märts 2008
Postitusi: 1347
Asukoht: Helsingi/ Rakvere

PostitusPostitatud: Kolm Aug 18, 2010 11:17 pm    Teema: Vasta viitega

Võib olla see - võtan naise - tuleb naise tõmbamisest?
Meie esivanemate pulma kombed
http://www.rada7.ee/?s=f&k=3&id=963
ABIELU TÄHENDUS
Abielu sõlmiti peamiselt kahel põhjusel:
Esiteks - kui naiseks võeti, rööviti või osteti tydruk teisest sugukonnast, siis abiellumisega, mehe omandiks tegemisega, muutus tydruk yhtlasi hõimu täieõiguslikuks liikmeks. Kui ta oli veel tanutamata, tuli ta siis loomulikult ka tanutada. Saanud mehe hõimu liikmeks, laienesid talle kõik sugukondlikku läbikäimist korraldavad seadused - mehe hõim tunnistas ta omaks ning võttis kaitse alla. Ilma abieluta kooselu kahe eri hõimu kuuluva noore vahel oli ohtlik tegevus, kuivõrd sellise pruudi said tema vanemad ning nende sugukond igal ajal tagasi nõuda jne. Teiseks abiellusid eelkõige rikkad talu ning maaomanikud. Abielludes muutus naine mehega võrdväärseks omanikuks, talu kui pisiriigi, mille kuningas oli tema peigmees, kuningannaks. Sama kehtis muidugi ka vastupidisel juhul - kui talu algselt kuulus naisele. Olulisim rituaal, millega kinnistati naise põline koht suveräänse emandana, oli rautamine (piiramine), mis oli ka pulma tähtsaimaks toiminguks (mitte tanutamine, nagu yldisemalt on arvatud).
_________________
Ole enda vastu hea
Ole enda jaoks jumal
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
haldjanool
Arengumaag


Liitunud: 17 Märts 2005
Postitusi: 5797
Asukoht: goriolisi tuules

PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 1:23 am    Teema: Vasta viitega

üldiselt on see norni 2. variant sisuliselt õige, sest mees ei saa võtta nist, kes pole talle eelnevalt suhtluskanalit ehitanud.
või ehitab selle keegi teine naisaspekti omav.
st, et tegelt tõesti naine võtab mehe.

aga lapsed on kuni puberteedi lõpuni kahjuks omand, st nad ei vastuta ise enda eest, vaid nende eest vastutavad siiski vanemad - kõiges alguses ja mitte milleski lõpus.
niikaua kui vanemad vastutavad, on ka omand.
kui naine tahab, siis ta võib ennast mehe omandiks kuulutada ja mees võib sellega ka nõustuda.
siis mees vastutab naise eest.
muidu mitte.
_________________
just before the darkness...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 11:39 am    Teema: Vasta viitega

see rauli edastatud tekst oli netis lisaks nende maausuliste lõikudega:

##Suguline läbikäimine
Abielu tähendus meie esivanematele oli teine, kui meile, kes me oleme viimased paarsada aastat teadlikult Euroopa kultuuriareaalis olnud. Selle aja jooksul on meisse sisendatud arusaam, et mees ning naine saavad täisväärtuslikud vanemad ning ühiskonnaliikmed olla ainult abielus olles. Vanasti see nii ei olnud. Vaba sugulise läbikäimise tulemusel sündinud lapsi kasvatas ühiselt kogu sugukond, hinnates neid võrdselt monogaamsetest abieludest sündinud lastega. Mida rohkemate poistega oli tüdruk maganud ning mida rohkem oli tal lapsi, seda enam pidas temast lugu perekond ning seda ihaldatavam oli ta pruudina. Neitsilikkust peeti üldiselt häbiasjaks - kui ükski poiss polnud tüdrukut ihaldanud, siis pidi tal midagi viga olema. ##

##Pruudi kohustused
Voodi tugevuse katsumine peiupoiste poolt, on jäänus vanast kombest, mille kohaselt pruut pidi esimesel pulmaööl magama peiu vanemate meessoost sugulastega. See komme tähendas pruudi rituaalset vabaksostmist kogu sugukonna omandusest ühe mehe - tema abikaasa omandusse. Ka esimese öö õiguse algupära tuleb otsida siit - sugukondliku korra lagunemisel omandas varem peiu suguvõsale kuulunud õiguse feodaal. Hilisemal ajal on pruudile õigust omavate meeste ringi järk- järgult ahendatud, kuni see piirdus vaid peiupoiste, raudkäpa ning pruudivennaga.##

##Pulmaöö
Kui peigmees lõpuks pruudi juurde magama lasti - algselt teisel pulmaööl, hiljem ka juba esimesel, toimus nende esimene suguühe tunnistajate juuresolekul. Tunnistajateks olid jällegi pulma tähtsamad ametimehed - peiupoisid, raudkäpp, pruudivend, saajanaine jt. Tõenäoliselt saatsid seda toimingut, mis koos rautamisega kujutas endast pulma tähtsaimat taiga, ka rituaalsed laulud.##

##Prooviabielu
Üks komme, mida ka kaasajal täidetakse, on prooviabielu. Vanasti kestis prooviabielu tavaliselt kosjadest pulmadeni, kui noorpaar sel ajal teineteisega rahul ei olnud, kosjad tühistati ja pulmi ei tulnud. Üks oluline tingimus oli, et pruut selle aja jooksul käima peale saaks - see tõestas, et ta sigimatu pole. Prooviabielu on elatud nii mehe, kui naise vanemate pool, tihti käis peig lihtsalt öösiti oma väljavalitut külastamas - erinevalt tavalisest ehalkäimisest oli see mitte nende omavaheline, vaid kogu sugukonna asi ning täpsemini reglementeeritud.##

seal oli muidugi paar lõiku ja "perverssust" veel. isiklikult arvan, et see seksuaalne rautamine ei tohiks ühelegi iseteadlikule peiule meeldida, kuigi sel võib olla kogukondlikult lähendav ja pingeid maandav toime. samuti on olemas ka lihtsalt rituaalsed rautamise toimingud, ilma peiupoiste või raudkäpa mõrsjaga suguühteta. aga sellest tanutamise rituaalist ma pole üldse aru saant, et mis seal siis naiste vahel toimub?
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 12:55 pm    Teema: Vasta viitega

jääb mulje ,et on kahte sorti lähenemist abielule. ühe puhul otsustavad kaks inimest koos edasi sammuda, teine variant on riikide ja rahvaste liitmine, milles inimene, kui persoon ei oma suurt mingit tähtsust.
Tagasi üles
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 1:35 pm    Teema: Vasta viitega

kas võib olla ka, et tõde ja tasakaal on kusagil vahepeal?
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 1:40 pm    Teema: Vasta viitega

on veel üks koht või võimalus.
seal kus õige ja vale ning muud reeglid ja dogmad mittemingisugust tähtsust ei oma. see on see koht kuhu kolmandad isikud ei ulatu.

teisalt inimesed on erinevad. mõni ei suuda ilma kõrvalise abita hakkama saada. mõne peab aga suguharu teenimist oma ülimaks eesmärgiks.
Tagasi üles
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 2:17 pm    Teema: Vasta viitega

see võimalus pole kahjuks usutav, inimesel on ikka ka omad tõed ja reeglid, see on inimeseks olemise paratamatus, keegi pole eluringlustes täiuslik. seega peab tõde ikka olema kusagil õige ja vale vahepeal.
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 2:22 pm    Teema: Vasta viitega

tihti on nii, et arvesse võetud õigel ja valel pole tõega mitte mingisugust seost.
aga sinu poolt antud põhjendustega on aastatuhandeid õigustatud kõikvõimalikke elukorraldusi. seega oluline pole mitte see, et MIS on õige või vale vaid KELLE õige õigem on.
Tagasi üles
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 2:41 pm    Teema: Vasta viitega

selline on asjade filosoofiline struktuur, ja see pole õigustus. õige ja vale on vaid poolustes hinnangud, kellelegi ei saa mingit välist korda jõuga sisemiselt selgeks teha, kui selleks sisemiselt valmis polda. mina näiteks neid kahte varianti lugedes püüan mõista, et tegelikult pole kumbki absoluutselt vale, aga teatud oludes on mõlemad õiged. selles suhtes võib tõesti ütelda, et kelle õige õigem on... kelle jaoks ja millises aegruumis aga õigem?

küsimus on ka selles, kas tõde teades või selles olles, me teadvustame õiget ja valet (positiivset või negatiivset) suhtumist endas, aga ise me pole sel hetkel ei õiged ega valed. aga et edasi areneda, peame siiski sisenema uude valesse(õigesse).
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 2:55 pm    Teema: Vasta viitega

minuarust ei ole need kaks varianti üldse võrreldavad.
esimene on maiteamis. teine vähemalt üritab kirjeldada.
arutluse ajaski sassi see,et toimemehhanismi otsimisesse segati inimeste soovid,et kuidas oleks õige või kuidas kunagi arvati,et on õige.
ka need kirjeldatud riitused on ainult pildid sellest, kuidas aegu tagasi sooviti jõude enda kasuks tööle manipuleerida. sarnaseid ja ka hoopis teistsuguseid riitusi on teisigi. ma ei tea kas ükski neist kõlbab selgitama asjade tegelikku toimimist. selgitavad vaid,et kuidas soovitakse ,et toimiks.
nüüd millist tõde sa taga ajad? kas seda tõde mis on õige või milline õige on tõde?
mulle paistab nii,et enamus inimesed ei paaritu vaid neid paaritatakse.
Tagasi üles
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 3:17 pm    Teema: Vasta viitega

ma arvan,et vaid vabad inimesed jõuavad selguseni, et millisel moel asjad toimivad. see vabadus tuleneb sisemisest häälestusest. otsusest olla vaba. see vabadus ei vaja hinnanguid ega tõekspidamisi.
taolise vabadusega võib elada sisuliselt ükskõik millises elukorralduses või ühiskonnas. iseasi on,et kas see ka ühiskonnale alati meeltmööda on.
kogukond ja inimene persoonina on kaks iseasja.
ehk siis ikkagi - inimene paaritub, kogukond paaritab.
Tagasi üles
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 3:29 pm    Teema: Vasta viitega

esimene variant on tehtud lihtslt haledaks huumoriks. tegelikult ma leian, et sellel on oma koht tervikus täitsa olemas. st. kõik ei saa olla kohe kuningad ja peremehed, peavad olema ka sõjamehed ja tütred. inimesed on erinevad, tihtipeale aga üritatakse sisemistest potensiaalsetest kuningatest igavesti alamad teha. nagu näiteks ka eestist ja eestlastest on tehtud kellegi suurema alamad, sõjamehed ja orjad.
mind huvitab terviklik tõde, mitte mis absoluutselt õige, mis vale, see mis lihtsalt parajasti on. ma pole vägisi paaritumist kui seksuaalakti enamuses täheldanud. vägisi hakkab toimuma kõik ülejäänud ühiskondlik krempel mis sellega hiljem kaasneb. samas võimalik et selleks on vastavad tingimused juba eelnevalt läbi valede ja teeskluse vägisi tekitatud.
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.


Viimati muutis seda Norn (Nelj Aug 19, 2010 3:48 pm). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 3:45 pm    Teema: Vasta viitega

kes on vaba inimene? kes elab ja usaldab enda tões, aga teab ka enda õiget ja valet, ja ei pea seda absoluutseks tõeks?
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 3:56 pm    Teema: Vasta viitega

vabadus ei ole elustiil. vabadus on häälestus. vaid sellises häälestuses paistab maailm reaalsena kätte. siis saad aru,et tõde kui selline on sõnakõlks.
Tagasi üles
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 3:59 pm    Teema: Vasta viitega

miks sa arvad, et tõde pole häälestus? ja see häälestus ei või anda elustiili?
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 5:01 pm    Teema: Vasta viitega

häälestus pole elustiil aga võib seda mõjutada.
kui rääkida vabadusest siis vaba võib olla ükspuha millise elustiili harrastaja.
elustiil võib samas viia vabadusele häälestumiseni.
vabadusele häälestumine aga minu meelest on inimese jaoks fataalne, pöördumatu. selle tagajärjel võib palju muutuda. ka elustiil.
ma olen näinud inimesi, kes on oma häälestuse tõttu maha surutud aga ,et mõni oleks vabadusele häälestumisest tagasi pöördunud, seda mitte.
teisalt paistab ka ,et vabadusele häälestumine ja üleminek käib sammhaaval.

mis puudutab suurt ülimat tõde siis see hakkab vaikselt kõlama samamoodi nagu "jumala tahe". ülimat tõde pole keegi kunagi leidnud ja jummala teed on ka ikka veel keerulised. Rolling Eyes
seega kui minult küsida siis pole kummagagi suurt miskit peale hakata.
Tagasi üles
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 5:36 pm    Teema: Vasta viitega

kes on rääkinud suurest ülimast tõest? vaid ikka tõest kui tasakaalus häälestusest. häälestust ilma õige või valeta kas saab olla? kuigi see on suhteline, igal aegruumil oma.
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
haldjanool
Arengumaag


Liitunud: 17 Märts 2005
Postitusi: 5797
Asukoht: goriolisi tuules

PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 6:36 pm    Teema: Vasta viitega

ok.
tõed tõdedeks, aga vaatame, mis olid asja võimalikud tagajärjed.
nii energeetiliselt kui ka reaalselt.
1) kindlustas see kuhi meessoost peiupoolseid sugulasi, et naise energeetiline pool nö puhtaks pühiti igast muust värgist ja sinna mehepoolse suguvõsa asjad istutai - asi, mis juba iseenesest muutis naise ustavaks mehe suguvõsale, sest pani ta tegutsema samade asjade nimel ja sama maailmapildi ja arusaamade põhjal, mis peiul olid.
kuna inimeste parameetrid olid erinevad, siis toimus sisuliselt lihtsalt erinevate nurkade täitmine, et kõik võimalused katta.
2) ega siis lastetust tookord vähem polnud, aga see kuhi vähendas tunduvalt võimalust, et üldse järglasi ei tule.
tihti on mingi paari lastetuse põhjuseks konkreetne sobimatus (mitte tegeliku seksi plaanis, vaid miskipärast munarakk ja seemnerakk ei sobi omavahel).
sellisel juhul oli vähemalt võimalus, et mõni ikka sobib.
eriti kui paar oli kokku pandud nö poliitilistel põhjustel ja esimene naine tihtipeale sellisel põhjusel ka võeti.
st, ei saanud vaadata, kui sigiv ta on, vaid kui kasuliku liidu ta kaasa toob.
ja siis oli loomulikult ka järglasi vaja, et seda sidet kinnitada.
_________________
just before the darkness...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Nelj Aug 19, 2010 7:14 pm    Teema: Vasta viitega

kui ühiskonna tõekese on kõrgel, siis ta tõstab ka indiviidid kõrgemale, kui madal, siis ta on vaid ahistav. absoluutselt ümbruskonnast lahusolemist ei eksisteeri.
minumeelest saab vabadusest alati loobuda, või õigemini kaugeneda, näiteks läbi meelemürkide illusioonidega lõhestamise. samuti saab vabadusetõde ka vahetada või muuta, kavõi läbi selle mõrsja peiupoiste rautamise. kuidas käivad asjad aga siis, kui peig läheb mõrsja tallu, siinses aegruumis ei räägita?
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Suhted, sidusväljad, seksuaalsus Kõik ajad on GMT + 3 Tundi
Mine lehele 1, 2, 3  Järgmine
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 3

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


© 2001, 2005 phpBB Group