Arengumaagide Foorum Arengumaagide Foorum
Kuula: Arengumaagide esinemised nõmme raadios.
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse  Jutukas 

Emaarmastus

 
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Kultuur
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Tige tihane
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 13 Veeb 2007
Postitusi: 1583

PostitusPostitatud: Püh Märts 14, 2010 2:16 pm    Teema: Emaarmastus Vasta viitega

Otsustasin, et refereerin raamatut „Emaarmastus“ Anatoli Nekrassov. Kirjutan, kuidas aega saan.
Selles raamatus on palju kasulikku informatsiooni, mis kattub paganliku teooriaga. Üritan need siin välja tuua.
Seda on hea ajaviiteks lugeda, keda huvitab. Smile

Sissejuhatus:



Liigse emaarmastuse teema on globaalse iseloomuga. Ühtedel rahvastel väljendub see nõrgalt, teistel tugevamalt, kuid see on olemas ja tekitab kogu maailmas palju probleeme.
Alates väikestest perekondlikest arusaamatustest ja lahkuminekutest laste hukuni, keerukate sotsiaalsete probleemide ja sõdadeni- see kõik on liigse emaarmastuse põhjustatud situatsioonide spekter.


Rongis tuleb alatihti ette huvitavaid kohtumisi. Kitsas kupee, kuhu nagu barokambrisse surutakse inimesed mitmeks tunniks, loob head tingimused huvitavaks aruteluks. Maailm loob mulle alati igasuguseid olukordi õppimiseks, kogemuste saamiseks ja inimeste aitamiseks. Olen mitmeid kordi kirjeldanud selliseid juhtumeid. Need on reeglina lihtsad, kuid kannavad endas suurt tarkust. Ka seekord arenes kupees kõnelus. Nade¾da sõitis Moskvasse.

„Sõidan pojakese juurde, ta lõpetab sõjakooli.“

„Arvestades seda, on „pojakene“ juba 22- 23- aastane. Jutkui suur „pojakene“ juba, aga Teie nimetate teda ikka veel hellitusnimega.“

„Ta jääb minu jaoks pojakeseks kuni minu elupäevade lõpuni! Ta on ju minu poeg. Peale selle on ta viimane ja ma nimetan teda „minu väiksekene“.


Otsustasin selle naisega mängida üht psühholoogilist näitemängu.



„Huvitav, kuidas Te sünnitasite lapse ilma meheta? Miks Te räägite, et laps on „minu“ ja mitte „meie“?

„Muidugi võttis mees osa, kuidas siis ilma temata, kuid olen harjunud teda omaks nimetama, seda enam, et meil mehega on halvad suhted ja ta joob. Kõik emad ju räägivad „minu laps““.


Olen tähele pannud, et kui ema nimetab last „omaks“, mitte „meie omaks“ , siis näitab see kohe, millised suhted on perekonnas ja milline saab olema lapse tulevik. See on lihtne test, kuid alati täpne ja annab objektiivse pildi.



„Suhted mehega on just halvad seetõttu, et Teie jaoks on lapsed kõige suurem väärtus elus. Ka joovad mehed tihti, kuna puudub naise armastus, et too kannab kogu oma naiseliku energia üle emadusse, jättes nii mehe sellest ilma. Nii nad hakkavadki jooma, ringi tõmbama...“

„Minu jaoks on lapsed kõige kallimad elus. Nendele ma elangi. Kuidas siis teisiti? Igale emale, kui ta on tõeline ema, mitte mingi lehtsaba, on lapsed alati kõige kallimad. Ema on valmis lapse eest elu andma.“

„Tänu jumalale, mitte kõik ei mõtle nii, muidu ei eksisteeriks mõistuslikku elu Maa peal enam ammu. Elu Maa peal püsib just tänu nendele, kes arvavad teisiti ja leiavad, et põhiline elus ei ole lapsed, vaid mees ja naine, paar- just see on kõige suurem väärtus. Nemad ju loovad kõige suuremat jõudu Universumis- armastust, ja nemad annavad elu. Mees ja naine, paar- see on kõige suurem väärtus!“

„Mis paar! Kui mees joob, siis millisest armastusest ja paarist saab siin rääkida? Tema elab oma elu ja mina lastega oma. Ta tunneb vähe huvi laste ja üldse koduste asjade vastu ja kõik on minu peal.“

„Öelge, kas Teie elu oli algusest peale selline? Kas ta varem ei meeldinud Teile? Kas ta hakkas kohe esimesest päevast jooma? Nähtavasti muutus ta selliseks Teie kõrval, järelikult olete ka Teie tema sellises arengus süüdi.“

„Temaga oli algusest peale raske. Ta oli kiindunud oma emasse ja ema sekkus kogu aeg meie ellu, mis mõjus väga segavalt.“

„Näete nüüd, elu juba näitas Teile, kuidas tugev kiindumus segab lapse elu. Miks Te kordate oma meheema viga? Kas Te tõesti ei näe, et lähete sama rada? Kõige järgi otsustades olete tugevalt seotud oma lastega ja neid ootab sama saatus, mis nende isa. Lastele saab anda ainult seda, mida ise omate! Teie koos mehega annate lastele edasi neidsamu probleeme.“


Nii me siis vestlesime. Tean, et paljud naised oleksid arutlenud samamoodi.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
rumba
Arengumaag


Liitunud: 9 Juul 2009
Postitusi: 18

PostitusPostitatud: Püh Märts 14, 2010 3:31 pm    Teema: Vasta viitega

Nüüd ma siis tean, miks vene mehed joptvõimat ütlevad.
Kunagi nägin seda raamatut ja suhtusin põlastavalt. Vene autor ja siuke pealkiri. Mõtlesin, et raudselt mingi ood baabade hellusele.

Tegelikult väga tore, et sa selle kirjutasid siia, sest mina nägin seda oma ema raamaturiiulis.

Üks küsimus tekkis ka. Kui tõmmata paralleele paganliku teooria ja antud raamatu pealkirja vahel, siis ema jääb eemaks aga armastus muutub mulliks. Noh selles mõttes, et see emaarmastuse probleem, mis seal raamatus on, seisneb tegelikult ju selles, et lapsed on liig kaua ema mullis. Kuna ma sellest tekstist sain aru, et naine peaks eelistama meest lastele, siis mind huvitab, kuidas autor seda teha soovitab. Kas mullitada või mingi normaalsem meetod?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Itika
Heleroheline päike
Heleroheline päike


Liitunud: 13 Mai 2004
Postitusi: 810

PostitusPostitatud: Püh Märts 14, 2010 7:31 pm    Teema: Vasta viitega

Sama juttu ajas enne Nekrassovit juba Lazarev. Venemaal on teema juba tükk aega kuum olnud just seoses joomarlusega. On hakatud põhjusi ja lahendusi otsima. Läänes, kus käib pikemat aega perekonnainstitutsiooni katiivne lagundamine on hakatud samuti märkama, et need pered, kus mees ja naine üheskoos välisele survele vastu seisavad, on lõppkokkuvõttes elujõulisemad kui need, kus lapsi esiplaanile seatakse.

Mul vanaemagi meenutab oma lapsepõlve (1910-1920-ndaid), et ühes tavalises eesti peres läksid toidulauas parimad palad ikkagi vanematele, mitte lastele. Paigas oli see, kes on peres tähtsaim. Tema isa oli siiski kaevanud, et keppi ei saa oma naisega piisavalt teha, sest nii kui "jättis püksid voodisamba otsa", nii oli jälle laps tulemas... Noha, aga arvestades, et kuuest jäi alles ainult kaks, siis jätkusuutlikkuses jäädi plusspoolele.

Aga üks asi küll ajab veidi pahaseks nimetet vene autorite osas. See, et neis käsitlustes muudkui räägitakse, kuidas just pojad kannatavad hullusti selle va "emaarmastuse" käes. Tütardest on juttu palju vähem.

Seepärast ka üks filmisoovitus:
"Drop Dead Fred" (1991)
_________________
Must Kaardivägi
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Tige tihane
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 13 Veeb 2007
Postitusi: 1583

PostitusPostitatud: Esm Märts 15, 2010 2:25 am    Teema: Vasta viitega

Rumba
Proovin kõik asjalikud mõtted raamatust siia kirjutada. Aga autor rõhub armastusele mehe ja naise vahel ("Armastuse Ruum" nagu Nekrassov seda kutsub). Ta kirjeldab, et paljud mehed ja naised on psüühiliselt sündimata. Seega on nad veel kolmekümendateski lapsed, või jäävad selleks surmani. Nii et mehe ja naise suhte seisukohast räägib ta õiget juttu.

Ta toob näiteks välja olukordi, kus ema leiab pojale endasuguse naise, kes ka poega ilusasti ohjes hoiaks. Et mees jääks tuhvlialuseks ja oleks sellega ka edaspidi kaudselt oma emaga seotud. Poeg aga peaks leidma õige naise, kes teda toetaks ja tema mehelikkuse välja tooks. Oi, siin tuleb sellest veel palju juttu...

Itika

Aga naistele on õpetussõnu see- eest palju selles raamatus.
Tänud soovituse eest!

Sinu jutule lisaks, et mulle ei istu selline riigipoolne sekkumine pereellu: http://www.postimees.ee/?id=234640 "Ministeerium: vitsakasvatuse keelamise eesmärk pole kedagi karistada".
See on selline asi, et keelan, käsen, poon ja lasen.
Ei näe nagu tegelikku riigipoolset lahendust, kuidas kasvatada täisväärtuslikku kodanikku.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Esm Märts 15, 2010 2:02 pm    Teema: Vasta viitega

Väga huvitav teema!
Sõna "emaarmastus" on minu arvates vigase semantilise väljaga. Seal on sees pooltõed - nõnda see praegu toimib ja inimeste ajudesse vigaseid käitumismudeleid sisestab.
Iseenesest on vanema-lapse suhe võimusuhe. Minu arvates, kui mees (võrdne partner) sealt kõrvaldada, siis tekib probleem: vanem kontrollib last, aga kes kontrollib vanemat? Toimiva partnerlussuhte puhul kontrollivad/vastustavad mõlemad partnerid teineteist ja nõnda on ka lapse huvid/vajadused paremini kaitstud.

Paganlik temaatika käsitleb emaarmastuse puhul murdeea ja iseseisvaks saamise problemaatikat. Nõnda on selles kontekstis emaarmastus pigem negatiivse tähendusega. Isiklikult olen alati arvanud, et iseseisva ja sõltumatu inimese emaks olemise õppetund seisnebki mõistmises, et mitte see kunagi lapseks olnud isik ei vaja seda ema, vaid see ema peab oskama nüüd kohanduda selle täiskasvanuga, sest sisuliselt vajab tema ju seda suhet. Noor inimene saab alati hakkama, aga vanad inimesed on need, kes tihti masendusse langevad, ennast üksildasena tunnevad, enam hakkama ei saa ja mööda ilma ringi kiratsevad.
Täiskasvanud inimesel peab ikka päris palju head soovi ja tahtmist olema, et äärmiselt nõmedalt käituva emaga üleüldse suhelda. Austus on see, mis on sellise ema õppetund!
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Tige tihane
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 13 Veeb 2007
Postitusi: 1583

PostitusPostitatud: Teis Märts 16, 2010 9:30 pm    Teema: Vasta viitega

***

Veendusin veel kord, kuivõrd tüüpilisi vigu teevad inimesed elulistes situatsioonides ja hiljem kurdavad tekkinud probleemide üle. Aitab sissejuhatusest, süvenegem teemasse.
Elu õpetab inimesi kogu aeg, luues iga päev palju situatsioone nii näidetena kui õpetustena. Mõned on väga tõsised, on nii dramaatilisi kui koguni traagilisi õppetunde.

Buss lastega sattus avariisse, sünnitusmajas nakatusid imikud surmavasse haigusesse, põles lastekodu, veepargi katus varises sisse just seal, kus asusid lapsed, kukkus allal lennuk lastega, terroristid hõivasid kooli, vägistasid ja tapsid lapsi... Selliseid teateid saabub palju igal aastal. Rääkimata sellest, et palju lapsi hukkub haiguste tagajärjel, upub veehoidlates, satub auto alla või lihtsalt kaob teadmata kuhu.
Miks hukkuvad lapsed? Mida nad jõudsid elus halba teha, et nii vara lahkuda, pealegi traagiliselt? Raske on võtta tragöödiat õppetunnina ja me ei võtagi, kuid õppetunnid korduvad ja tragöödia järgneb tragöödiale. Lapsed hukkuvad ikka ja jälle nii üksikult kui gruppidena. Televisioon ja ajalehed levitavad neid teateid üle maailma, kuid meie ei taha aru saada toimuva tegelikest põhjustest. Need on aga meile kõige hirmsamad õppetunnid!
Nad toimuvad juba siinsamas, puudutavad meie lähedasi. Seda arvestades jätkuvad sellised õppetunnid, kuna inimeste teadvus muutub aeglaselt.

Kui hukuvad lapsed, ka võõrad, on raske säilitada kainet mõistust ja toimunu põhjustest objektiivselt aru saada. Asju on vaja lihtsalt laiemalt mõista. Aeg on elada kõrge teadlikkuse seisundis, sest muidu hakkavad probleemid lisanduma ja üha rohkem inimesi lahkub elust „teadmata“ põhjustel. See küsimus on eluliselt tähtis.

Lapse enda lahkuv hing ei kannata- kannatavad vanemad.
Vanemate, kõrvalolijate ja nende jaoks, kes seda kuulsid, on see traagiline sündmus. Milliseid õppetunde peavad inimesed saama sellistest tragöödiatest? Kõige tähtsam ja keerulisem õppetund on toimunu põhjuste mõistmine.

Mul on tulnud palju kordi suhelda vanematega, kes olid lapse kaotanud, ja leida põhjusi, mis viisid taolise tragöödiani. Paljude aastate kogemus näitab, et peamine põhjus peitub vanemate liialdatud tunnetes laste vastu, väärtushinnagute rikkumises.


*Suurem osa loeb siiani lapsi elu suurimaks väärtuseks.*


***
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Tige tihane
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 13 Veeb 2007
Postitusi: 1583

PostitusPostitatud: Teis Märts 16, 2010 9:44 pm    Teema: Vasta viitega

***

Vanematele on raske seletada tragöödia põhjusi, kui see on juba juhtunud. Alles mõne aja möödudes võivad nad millestki aru saada ja seda vastu võtta. Püüame võimalikult sügavamalt tungida probleemi, et poleks selliseid tragöödiaid ja et vanemad kannataksid vähem. Mida rohkem inimesi hakkab mõistma lastega seotud probleemide tegelikke põhjusi, seda vähem on kannatusi nii neil endil kui paljudel teistel.

Kõigi taoliste eluliste näitemängude peategelaseks on emaarmastus. On ka isasid, kes armastavad meeletult oma lapsi, kuid neid esineb harvemini. See on ka arusaadav, kuna emadus tärkab naises juba raseduse ajal ja loob õndsuse tunde, et temas peitub uus elu ja uue inimese sünni ootus. Edasi, lapse ilmale tulek, hämmastus ja rõõm tema esmakordsest kätel hoidmisest, rinnaga toitmise sügav mõnutunne ja rahulolu, õnn, et laps vajab tema hoolitsust ja armastust. Kõik see loob erakordse ja kordumatu emalike tunnete ja emotsioonide kompleksi.

Suurem osa emadest tunnetab seda täiel määral. Nii sünnib püha emaarmastus, millest on harjutud rääkima vaid ülivõrdes. Emaarmastuse ülistamise taustal (kuni jumalike sfäärideni) on selle kahjulikkusest küllalt riskantne, kuid vajalik rääkida. Inimene peab endale teadustama selle tunde mõlemat külge, sest sellel on niivõrd oluline osa inimese elus.

***

Emadus on programm, mis inimese loomisest alates pannakse temasse instinktina. See programm on vajalik järeltuleva põlve sünnitamiseks ja kasvatamiseks. See on loomade maailma programm, kuid loomad, erinevalt inimestest, saadavad oma väiksed õigeaegselt iseseisvasse ellu, isegi sunnivad minema, et nad kasvaksid oma liigi väärilisteks. Inimestel aga lisanduvad instinktidele täiendavad programmid, mis on seotud ühiskonna ja religioonidega.

Nii muutubki emadus naise elus põhiliseks. Juba lapsepõlvest peale sisendatakse tütarlapsele, et ta peab saama emaks! Laps näeb enda ümber just sellist elu ja ühiskond sunnib talle just taolist elu mõtet peale. Keegi ei räägi sellest, et ta tuleb siia ellu selleks, et armastada! Armastada ennast, inimesi, mehi, Maad, elu, ning emadus võib sellega kaasneda, kui ta seda soovib, juba kui selle armastuse tagajärg. Just tagajärg, mitte kui elu peamine siht!
Emaarmastust on harjutud pühaks pidama. Kuid ilma selle negatiivsete külgede avamiseta ei saa inimesed liikuda tõe poole mehe ja naise, vanemate ja laste suhete keerulistes küsimustes.
Kirjanduses, kinos, teatris räägitakse palju emaarmastusest ilma jäänud laste kannatustest ja vähe selle küsimuse teisest poolest.

Arvan, et inimesed pole küllalt sügavalt tunnetanud seda liigse emaarmastuse negatiivset mõju, mis purustab saatusi ja on vahest koguni laste elust lahkumise põhjus, mis tekitab haigusi naisele endale, lõhub perekondi ja ühiskonda. Vähe sellest, paljud naised ei soovi sellest midagi kuulda.

Mida tähendab liiga tugev emaarmastus? Kui armastus laste vastu on tugevam kui armastus mehe vastu, kui lapsed asuvad ema väärtushinnangute süsteemis esimesel kohal ja mees, tihti ka ema ise, surutakse tahaplaanile.

***

On olemas kindlad kriteeriumid, mis näitavad liigset emaarmastust. Kõigepealt on need laste haigused ja purustatud saatused. Teiseks mehe realiseerimatus, tema haigused ja alkoholism.
Kolmandaks- tõsised probleemid peresuhetes. See kõik on see, mis kerkib pinnale. Tegelikult on kogu ühiskonnas palju realiseerimata mehi ja naisi, selle põhjused peituvad samuti liigses emaarmastuses. Kõik see ei ole minu fantasia vili. Vaadake tähelepanelikumalt enda ümber ja Te näete sellele palju kinnitusi.

Kas sellist ematunnet saab üldse armastuseks nimetada? Tõesti, tegelikku armastust on selles väga vähe. Sellepärast oleks õigem seda nimetada emalikkuse tundeks.

Mis on selle kahjuliku tunde tekkepõhjused?
Esimene ja kõige tähtsam: naine ei mõista oma elu mõtet ja selle tagajärjel läheb väärtushinnangute süsteem paigast ära. See võib näida vaieldav, kuid sügav psühholoogiline analüüs näitab, et just see põhjus on peamine.

Teiseks põhjuseks on samasuguste probleemide olemasolu vanematel ja vanavanematel. See tähendab, et probleem kerkib esile suguvõsa sügavusest ja antakse kogu aeg edasi järgmistele põlvkondadele.

Kolmandaks põhjuseks on kaasaegse ühiskonna moraalsed hoiakud ja traditsioonid, mis sunnivad asetama lapsi elus esimesele kohale. Probleemi süvendab veel see, et religioonid on asetanud „püha emaduse“ sügavale uskumustesse ja see on saanud maailmavaate aluseks.

Neljandaks põhjuseks on emaslooma tunne, mis inimeses on moondunud omanditundeks. Omanditunne annab naisele lootust vastutundeks ja laps väljendabki otseselt vastutunnet. See muudab ema- lapse seose väga tugevaks. Kõik see loob tugeva kiindumuse, mida tihti pole võimalik purustada elu lõpuni. Harva juhtub, et naise iseloomus puudub armastatud lapse suhtes omanikutunne. See näitab kõrget vaimset seisundit, millest palju räägitakse, kuid mida sageli pole.

***
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
nosalt
Beez päike
Beez päike


Liitunud: 29 Nov 2007
Postitusi: 243
Asukoht: magevees

PostitusPostitatud: Kolm Märts 17, 2010 7:16 pm    Teema: Vasta viitega

Eile oli Tartus A. Nekrassovi seminar. Ja mis näen - enamus naiskuulajad (~ 85%). Meeste leigus viib uute amatsoonideni?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Tige tihane
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 13 Veeb 2007
Postitusi: 1583

PostitusPostitatud: Nelj Märts 18, 2010 12:18 am    Teema: Vasta viitega

nosalt kirjutas:
Eile oli Tartus A. Nekrassovi seminar. Ja mis näen - enamus naiskuulajad (~ 85%). Meeste leigus viib uute amatsoonideni?

Ju pole antud teema väärilist kõlapinda saanud. Aga ma arvangi, et mis kaua küpseb, see kaunikene.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
viplala
Arengumaag


Liitunud: 19 Juun 2004
Postitusi: 2042
Asukoht: sõawäljal

PostitusPostitatud: Nelj Märts 18, 2010 12:22 am    Teema: Vasta viitega

see on normaalne, et mehed huvituvad vähem teiste meeste kirjeldustest ja tõlgendustest maailma kohta
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Tige tihane
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 13 Veeb 2007
Postitusi: 1583

PostitusPostitatud: Kolm Märts 24, 2010 7:03 pm    Teema: Vasta viitega

Veel üheks ematunde oluliseks koostisosaks on haletsemine.

Siit ka hädad. Vene naised haletsevad mehi, eriti aga lapsi. Haletsusest kasvab välja eneseohverdamine. Haletsust samastatakse tihti armastustundega. Haletsust väljendada on kergem kui armastust ja sageli asendab ta seda. Samas purustab ta seda, keda haletseb, alandab teda ja takistab arenemist. Haletsetakse nõrku, haigeid ja vigaseid, kinnitades sellega nende seisundit. Mida rohkem inimesi haletsetakse, seda rohkem on neil probleeme.

Siin on üles loetud selle globaalse probleemi- liigse emaarmastuse- põhilised põhjused. Neid kohtab elus tihti, peaaegu igas perekonnas. Sellepärast elamegi nii.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Tige tihane
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 13 Veeb 2007
Postitusi: 1583

PostitusPostitatud: Kolm Märts 24, 2010 7:10 pm    Teema: Vasta viitega

Vaatame üht näidet elust.

Tüüpiline kolmeliikmeline perekond- isa, ema ja poeg. Keskmise jõukusega, vanematel on kõrgem haridus, suhted perekonnas head: mees ei joo, ei tõmba ringi, sõnelusi pole keegi kõrvalt kuulnud. Poeg kasvas vaiksena, kuulekana, õppis koolis „normaalselt“, kampades ei käinud, ei suitsetanud, narkootikume ei tarvitanud.

Vanemad olid lapsega rahul ja kiitsid teda rahuliku elu eest- ta ei vajanud midagi. Nad ei seotanud rohkem lapsi, sest nii võis võimaldada kõike ühele lapsele.
Vanemad valisid vastavalt oma suhetele ja rahalistele võimalustele pojale sobiva instituudi (tasulise muidugi). Talle endale oli ükskõik kus õppida, seda enam, et kõik maksti kinni ja tal ei olnud vaja eriti pingutada. Vanemad ostsid üliõpilasele „®iguli“. Elu kulges rahulikult edasi. Kui poeg tahtis alustada kooselu neiuga, ütles ema: „Kui abiellud, siis palun, kõik peab olema „inimeste“ moodi.“

Ülikooli lõpetamise puhul palus poeg välismaist autot. Vanemad pingutasid (ema võttis pangast laenu) ja kinkisid pojale sünnipäevaks uue BMW.

Kus on selles olukorras liigne emaarmastus, küsite Teie. Natuke hellitasid oma last ja kes seda ei tee? Kui vanematel on võimalus, miks siis mitte võimaldada ainukesel pojal hästi elada? Andmise suuruse üle võib vaielda- seda otsustab iga pere iseseisvalt. Tihti võib näha, kuidas lapsed riietuvad oma vanematest paremini, omavad rohkem privileege. See on erladi küsimus, ehkki puudutab samuti liigseid vanemlikke tundeid.

Selles standardses situatsioonis poleks justkui midagi erilist, kuid järgnevad sündmused panevad mõtlema. Oma sünnipäeval, saanud kingituse auto näol kätte, sõidab poeg suure kiirusega vastu posti ja hukkub, temaga koos ka kolm sõpra.
Vanemate mure, kes kaotasid ainukese poja, on kirjeldamatu. Ema peab veel viis aastat maksma laenu auto eest, mis iga kuu tuletab meelde, et see põhjustas ta poja surma. Miks see juhtus? Miks oli saatus selle naise vastu nii karm? Mille eest?- küsib ema.

Kirjeldasin seda juhtumit vanemate nõusolekul, avaldamata nimesid ja sündmuse toimumise kohta. Püüame jõuda selles keerulises situatsioonis selgusele ja teha õigeid järeldusi. Loodan, et paljudel aitab see sündmus aru saada oma probleemidest.

Peres mängis „esimest viiulit“ ema. Tähtsamaid probleeme perekonnas lahendas sihikindel ja tahtejõuline naine, eriti siis, kui küsimus puudutas poega. Tema jaoks oli poeg elu peamine väärtus. Ta nõudis ka seda, et ei oleks teist last, ehkki Maailm tõi talle selle küsimuse lahendamise lähedale õige mitu korda. Ema kontrollis täielikult perekonna ja sealhulgas poja elu.

Isa oli pehme loomuga ja täitis rahulikult naise otsused. Ja kui oli vastu, nagu viimase auto puhul, siis alistus ruttu naise tahtmisele. Ta püüdis mitte vaielda ja oli juba ammu olukorraga leppinud, mis hoidis perekonnas häid suhteid. Taoliselt positisoonilt ei võinud aga isa saada pojale autoriteediks.

Jälgides isa, sai poeg juba varakult aru, et selline hoiak on kasulik: mida vähem vaidled, seda suuremat kasu saad. Emale meeldis poja leplikkus ja ta kiitis teda veel takka. Ega asjata öelda- vaga vesi, sügav põhi. Noor energia nõuab väljapääsu, kuid kõkjal on ema kontroll ja keelud.

Ja ta leidis väljapääsu: hakkas salaja tegelema võidusõiduga.
Mitte professionaali, vaid asjaarmastajana, koos samasuguste mahasurutud ja rahulolematute noorte inimestega, kellel oli vaja eneseteostust. Nad otsisid teelõike, kus puudus miilits, ja kihutasid igasuguste reegliteta: neil oli psühholoogiline vajadus minna üle piiri, noor energia lihtsalt nõudis seda.

Pealtnägija rääkis, kuidas noormees rooli taha istudesmuutus. Ta muutus lausa teiseks inimeseks: agressiivseks, jäigaks. Ta nagu rebis end võrgust vabadusse ja tundmata ohtu, elavnes. Kui ta sõitis emaga, siis ei ületanud ta lubatud 60 või 90 km/t. Ja kui peale tema hukkumist emale öeldi, et kiirus oli ligi 200 km/t, siis ema ei uskunud: „Ta ei sõitnud kunagi kiiremini kui 90!“ Ta ei tundnud oma poega üldse.

Poja sisemine maailm osutus emale tundmatuks. Talle oli vaja välist korralikust, mida poeg ka ilmutas. Tugevas emaarmastuses ei ole kohta siiral sõprusel. Siin ehitatakse vaid ühesuunalisi suhteid. Isa ei olnud pojale autoriteet. Ainukene, kellega poeg sõbrunes, oli vanaisa. Vaatamata suurele vanusevahele oli vanaisa talle sõbraks ja kui ta suri, elas poiss seda raskelt üle ja käis tihti tema haual. Kui sugulane küsis ta käest, miks ta nii tihti haual käib, vastas poiss, et käib vanaisaga rääkimas. Tal puudus sõbralik suhtlus.

Maailm andis vanematele palju erinevaid märke, hoiatades neid, et poisiga ei ole kõik korras, kuid tugev emaarmastus on pime. Mida tugevam see tunne on, seda raskem on ema teadvuseni jõuda. Sellepärast ei märganud ta ka poja seisundi kahestumist, tema topelt- elu, tegelike väärtuste puudumist. Emas endas olid väärastunud väärtused ja ta ei saanud olukorda objektiivselt hinnata. Ta ei kuulnud ega näinud hoiatavaid ja etteütlevaid märke.

Laste surm oli alati õppetund vanematele. See on tõsine sündmus nii vanematele, sugulastele, suguvõsale kui ümbritsevatele inimestele. Kahjuks teevad sellistest rasketest sündmustest väga vähesed järeldusi. Inimesed ei õpi sageli ei võõrastest ega oma vigadest. Sellepärast elavadki paljud vanemad oma lastest kauem.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Hella
Arengumaag


Liitunud: 22 Juul 2009
Postitusi: 881

PostitusPostitatud: Kolm Märts 31, 2010 7:32 pm    Teema: Vasta viitega

FinalFantasy kirjutas:
Kas sellist ematunnet saab üldse armastuseks nimetada? Tõesti, tegelikku armastust on selles väga vähe.


Näe, Nekrassov saab ise kah aru, et see, millest ta räägib, pole nn liigne emaarmastus.

Mulle meeldib ikka paganlik seletus asjale rohkem, kuna see ei aja asju segaseks. Nekrassov kostab nagu alles ema vastu võitlev pube.

Aga iseenesest on mõnus lugemine.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
radiaator
Külaline





PostitusPostitatud: Kolm Märts 31, 2010 9:51 pm    Teema: Vasta viitega

Finaalfantaasia vaevab ennast mingi mehe emaigatsusega
vaata et ta sust omale mammat ei tee
Tagasi üles
Tige tihane
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 13 Veeb 2007
Postitusi: 1583

PostitusPostitatud: Nelj Apr 01, 2010 12:54 am    Teema: Vasta viitega

radiaator kirjutas:
Finaalfantaasia vaevab ennast mingi mehe emaigatsusega
vaata et ta sust omale mammat ei tee
Vastupidi, radiaatorike... Twisted Evil
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
naine
Kollane päike
Kollane päike


Liitunud: 23 Jan 2007
Postitusi: 735

PostitusPostitatud: Nelj Apr 01, 2010 12:44 pm    Teema: Vasta viitega

Mind panid need lõigud küll palju mõtlema... kirjutab küll nagu venelane aga siiski.. palju elulisi näiteid...mis on õiged.

Üldiselt ega mehed ei mõistagi kunagi emaarmastust... see tuleb kuskil tugevalt seespoolt ja selle vastu ei saagi, sest see on tugevam kui inimene ise, tunne on tugevam kui ema enda vajadused. Mu enda laps on 14 ja selline tugev omanditunne on kadunud aga kui ma peaksin kunagi veel lapsi saama, siis oleks ma hoobilt jälle emalõvi. Jah, aga oluline on selle juures see, et kogu oma armastust ei suunata lastele. Mehele oma ja lapsele oma. Esimese lapse kasvatasin ma praktiliselt üksi ülesse, teisele lapsele tahan ma isa, sest nii peab see olema, nii on õige.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Kultuur Kõik ajad on GMT + 3 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


© 2001, 2005 phpBB Group