Arengumaagide Foorum Arengumaagide Foorum
Kuula: Arengumaagide esinemised nõmme raadios.
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse  Jutukas 

Vaatasin erakondi.

 
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Isiksus
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Teis Märts 10, 2009 10:10 pm    Teema: Vaatasin erakondi. Vasta viitega

Tuli selline tahtmine uurida, et millega me tuntumad erakonnad lähiajal tegeleda võiks. Või, et kuidas nad hakkama saavad. Ikkagi valimised varsti . Ja muud surutised. Võtsin kätte ja ennustasin.
Ja siis sai sellest jutt. Süüdimatu selline, valimistulemusi kindlalt ei luba…aga kirjeldav minu meelest siiski.
Ja siin see on, koos kommentaaridega, mis vahepeal pähe kargasid.


***

Reformierakond.

Mingil põhjusel on hetkel liikumine halvatud. Jõudu justkui on, suunad ka paigas aga siiski ollakse nagu millegi ootuses. Küpsemine võtabki aega.
Rohkem ollakse süvenenud erakonna sisemisele arengule ja sisemise ühtsuse ja tasakaalu saavutamisele.
Huvitav on see, et hetkel, mil jõuvarud on laes ja kõik ressursid haripuntis, paisatakse erakond väliste jõudude ootamatu tegutsemise poolt üsna lootusetusse olukorda, kus perspektiivid ellu jääda näivad üsnagi nigelad.
Solgutada saamist soodustab omakorda ka see, et olles ”sünnitusega” just-just hakkama saanud ei märgata põõsas luurivat võõrast. Siinkohal meenub raadiost kuuldud lugu, väidetavalt Eesti kõige ilusamast metskitsest, kelle jahimees, liigutusepisar (kuna nii ilus kits oli) silmanurgas maha lasi. Sest miski taoline juhus saab erakonnale osaks, kes võõras õigel hetkel ohtu leida ei märka.
Aga torm möödub sama äkki nagu algaski ja läbimurre saabub. Tõsi küll, veidi teise näoga, kui oodata osati. Aga siiski.
Muutused, mida see kaasa toob on põhimõttelised, kaalukad ja teevad nii sisemise kui välimise ilme teiseks.



Keskerakond.

Plaan on selge ja strateegia on paigas. Ometi ei tunta ennast kuigi kindlalt. Sedakorda piinab neid miski vastik väike hirm. On tunne nagu kõik ei ole niipalju kontrolli all, kui võiks olla. Seda hoogsmalt taotakse rauda ja seda valjem saab sõjahüüd. Sest hetkel on tõenäoline, et esimene sõjahüüe kostab sedakorda just selle erkonna poolt.
Rünnakule minnakse nii suure innu ja hooga,et üsna varsti kaob maaa jalge alt. Ja seda isegi ei märgata. Ka need,ks kodukollet valvama jäänud on, jätkavad oma tavategemisi ja ootavad (mitte isegi erilise erutusega) sõnumeid lahinguväljalt.
Sõdalased aga kappavad ja kappavad….ja ei jõua kusagile.
Samal ajal luuakse kodus luulet ja laule vapratest.
Aga sõjamehed ikka kappavad. Olles ise oma eesmärkides ja sihtides viimse veretilgani kindlad.
Ki tekibki mingi hetk, mil arvatakse,et ”Nüüd oleme kohal, mehed!” , siis näib kõrvalt vaadates ikkagi ,et kogu lahingutegevus toimub justkui udus.
Aga udu hajub ja nii nagu Reformierakonda, ootab ka Keskerakonda ees selguselaviin. Ja ka nende jaoks on mõningad tulemused oodatust kõvasti erinvad.

***

Selle koha peal tekkis mul tundmus , nagu oleks poliitikamaastikule tekkimas mõni uus erakond. Kes siis kahe eelpoolkirjeldatu omavahelise, võibolla pisut ootuspärasegi, lahingu ajal kiiremaid liigutusi teeb. Ja teda ei pandagi ehk ennem tähele, kui teod tehtud on. Ei tea veel.
Ja edasise uurimise peale ei tundunud paslik järgnevaid tegelasi, millegi ootustevastasega hakkama saamises sesotada. Peale mõne, puhtjuhuslikult, kiirema liigutusega, mida võib kogematta kõigil ette tulla ja mis ei osutu tegelikult enamasti kuigi määravaks.
Liiatigi said need järgnevad kirjeldused (võibolla isegi veidi ootuspäraselt) tunduvalt … kergema alatooniga .


***



Isamaa- ja Respublica Liit ( IRL )



Olenemata jõust, headest kavatsustest ja kindlatest sihtidest(viimases pole küll päris kindel ja pigem tundub suhtumine olema stiilis ”Vaatame ja võtame , mis elu ette toob”) õnnestub erakonnal ennast mässida võimaluste puntrasse. See on siis unmbes nii,et kõike on ja kõike on palju, aga kainust olukorras adekvaatselt käituda jääb vajaka. Ikka taas kerkib esile erakonnale juba nii omaseks saanud väikelapse käitumismaneer, mis sunnib teda rõõmsalt ja süüdimatult ringi siblima . Arutlemiseks ja planeerimisek ei jagu lihtsalt püsivust. Ja kui veidi jagubki ,siis vaid selleks ,et veel uus siblimismäng välja mõtelda. Neil ei hakka kunagi igav. Ka loovad kergelt sõprussidemeid, sest nad on ju nii toredad ja aktiivsed.
Ja nüüd polegi kindel, et kas torm, millesse ka see erakond takerdub on ikka kurjade jõudude tekitatud või lihtsalt väiksest segadusest, kuna kellekgi hakkas poole kullimängu ajal sukapüks varbast löntima(no vast kõik teavad, kuidas see käib) ja ta seetõttu komistas ning kukkus. Aga jumal hoiab lapsi ja rahvas lapsemeelseid, nind kõik saavad andeks. Ehk võibolla saab mõni veidi rohkem räsitud ja võibolla kedagi noomitakse kah. Aga üleüldiselt on kõik punapõsksed ja õnnelikud.
Pikalt kogetu üle ei juurelda (mis ei tule kellelegi üllatusena) vaid tehakse üks tore pidu ja otsustatakse ,et tegelikult on kõik hästi.
J missiis ,kui ülejäänud neid eriti tegijateks ei pea. Nende meelest on päris piisav, kui ninaesine kesiseks ei jää. Ja kui kellelgi jääbki, siis on tai se loll.
Ja mis talvevarud? Praegu on ju sügis!
Iseenesest pole päris kindel kas neid talvevarude kogumise juurde kutsutaksegi…


Sotsiaaldemokraatlik Erakond ( SDE )

Nemad on siiralt veendunud ,et kui vaenlane on maale saabunud, siis tuleb Suur Tõll ja aitab neid taas. Nad on pidevas valmisolekus, väed koondatud ja viieliste laste näod ees.
See,et lahingut veel ei paista , neid ei heiduta (nagu ka see,et nad pole veel kunagi päris lahingusse jõudnud…olenemata alatisest valmisolekust).
Niisiis.
Väed on koondatud. Aeg-ajalt astuvad esile erinevate väesalkade juhid ja peavad oma salkadele õhutuskõnesid. Nad jutustavad värvikalt eelseisvatest raskustest ja kinnitavad,et olles truu oma eesmärkidele ja jäädes kindlaks oma sisemisele jõule, saab kõigest üle.
Ja niiviisi iga päev.
Kuni pikapeale hakkab kahtluseuss närima ,et kas tuleb ikka andmine ja (mis veel hullem) kas vaenlane ikka on maale saabunud…?

Hea on aga see,et mõistus tuleb lõppeks koju.
Noja kõht läheb tühjaks.
Ja lõppeks lepitakse olukorraga, et jaht lükkub edasi ja minnakse jooma.


Eestimaa Rahvaliit.


Nad arvavad alati,et on kõik põrgud läbi käinud aga Saatan, kurivaim, saadab ikka ja alati uue. Miskipärast neile meeldibki nii. Mida rohkem piinu ja mida okkalisem teekond, seda käimisväärsemaks see loetakse. Kas neid just märterluse eeskujudeks tuua saab aga rahvaga koos virelemise-mängu (erinevalt Keskerakonnast, kes ainult teeb näo ,et mängib) mängida meeldib neile küll.
Ja see hoiak on nende olemist kirjeldanud varem ja kirjeldab edaspidigi. Ei midagi uut, ei mingeid sisulisi muutusi.
Nad on otsekui valitsuse katselava, laborirotid, kellede peal austusväärse Keskmise Eesti Inimese eluolu mugavalt, Riigikogust lahkumata jälgida võib.
Toit ei tule neile ka nüüd kergelt kätte ja eneseusu säilitamisega peab pidevalt tegelema ja kui elamisest jääbki veidi jaksu üle siis võib ju teha mõne miitingu, heisata trikoloori ja rääkida kõva häälega, et kui ilus on Eestimaa ja kui toredad juured eestlasel on.

Kuna nende peegeldus kõigile sobib ja aitab kogu riigil ja rahval ennast olulise ja tugevana tunda, siis ei kao (vähemalt nende hingeõhk ja lõhn) niipea vast veel kuskile.
Sest õigele eestlasele tagab see teadmine, et ta eestlane on, ikka rahuliku ööune.

***
Ja praegu tekkis mul mõte ,et Ester Tuiksoo võiks ikka mõne plaadi sisse laulda küll, mida siis paanikahoogude ajal kuulata. Öösiti. Noh siis, kui tekib oma eestlane olemises kahtlus.
Ikkagi tubli eesti naine. Armastab kala ja puha.
Vist armastab…kala siis.

***

Eestimaa Rohelised.


Kitsamat sorti ambitsioonide ring on võimaldnud paljuski kindla peale väljaminemist või siis pehme maandumise kindlustamist.una tegevusampluaa ei ole ülemõistuse laiaks aetud jääb neil aega üle edasise tegevuskava paika panemiseks kui ka käimasolevate protsesside jälgimiseks.Ja ka veel õilsamate sihtmärkide kirbule võtmiseks. Agar erakonnasisene läbikäimine võimaldab ennast väliselt suure, tugeva ja vajadusel ka ohtlikuna näidata.
Samas ega keegi neid torkima ei kipu kah. Nende olemasoluga on lepitud ja mõneti ongi hea ,kui mingi kaader vabatahtlikult tuuleveskitega võitlemisega tegeleb.
Seda enam,et nende töö vli kõlbab ka teistele süüa. Ja kitsid nad ju otseselt ei ole.
Ja eks peab meeles pidama ,et kui soovid,et lehm hästi lüpsaks,siis tasub talle aeg-ajalt kannelt mängida ja pai teha.
Ja sihukesed need rohelised ongi. Suured sarvedega rohusööjad, kes ikka hea meelega inimese lähedusse hoiavad.
Ja ülejäänud erakonnad teavad seda ka, et kui soovid, et Roheline sinu poole hoiaks, siis tasub leivatükki taskus kanda.


***
Võta nüüd kinni millest mul see lehma assotsatsioon. Aga tuli teine. Kui perele ette lugesin siis ema küll kergitas kulmu, et miks ma neid Rohelisi lehmastada tahan. Aga ausalt, ei taha.
Mõnikord mõni asi lihtsalt paistab veidi veidralt … näiteks lehmalikult.
Tagasi üles
viplala
Arengumaag


Liitunud: 19 Juun 2004
Postitusi: 2042
Asukoht: sõawäljal

PostitusPostitatud: Nelj Märts 12, 2009 12:00 am    Teema: Vasta viitega

mis sind ajendas seda teemat praegu üles võtma, kust see impulss tuli?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
The Green Knight
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Märts 12, 2009 1:21 pm    Teema: Vasta viitega

...

Viimati muutis seda The Green Knight (Kolm Sept 02, 2009 11:12 pm). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Curiosa
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Märts 12, 2009 3:47 pm    Teema: Vasta viitega

õudselt isepäine eesti Confused
Tagasi üles
The Green Knight
Külaline





PostitusPostitatud: Nelj Märts 12, 2009 4:41 pm    Teema: Vasta viitega

..

Viimati muutis seda The Green Knight (Kolm Sept 02, 2009 11:12 pm). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Elleth
Arengumaag


Liitunud: 24 Nov 2006
Postitusi: 1371
Asukoht: kaisus

PostitusPostitatud: Reede Märts 13, 2009 2:05 am    Teema: Vasta viitega

Milline erakond reaalselt mingitki võimu omab?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
akk
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 29 Dets 2004
Postitusi: 6324

PostitusPostitatud: Reede Märts 13, 2009 9:11 am    Teema: Vasta viitega

Millegipärast Iseseisvuspartei on välja jäetud , mille poolt mina hääletan. Välismaa perselakkujatele üks hea uudis siiski nüüd on. Eurotoetused hakkavad tulema ja enda finantseeringut ei pea kohe olema, aga kuna ehitatakse mõtetuid asju siis varsti ollakse veel suuremas võlgas. Vaatasin seda saadet "Võlast vabaks" ja selgus, et orjad mis orjad. Ega iseseisvus ei ole see, kui ignoreerid välismaailma. Eelmises saates olid täiesti nõuka aegse mõtlemisega inimesed. Ja demokraatia ongi see, kui sellised on võimul.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Reede Märts 20, 2009 6:38 pm    Teema: Vasta viitega

viplala kirjutas:
mis sind ajendas seda teemat praegu üles võtma, kust see impulss tuli?



mis ajendas sind seda küsimust küsima? kust see impulss tuli? Wink

aga...eks ikka televiisor. praegu ei mäleta ,et mis sealt täpselt tuli aga kõik rääkisid ja ma tahtsin kah. ehk siis mõte liikus vooluga kaasa.
aga oli nii, et kui vaatama hakkasin oli asja toon teine. valmis koorus veidi teistsugune asi.
Tagasi üles
Venezia
Külaline





PostitusPostitatud: Reede Märts 20, 2009 6:47 pm    Teema: Vasta viitega

Elleth kirjutas:
Milline erakond reaalselt mingitki võimu omab?


kiirelt muutuv see võimukalle. su küsimusest kumab läbi mõte,et keegi justkui kasutab erakondi omadel eesmärkidel ja juhib neid. tõenäoliselt on nn. hallid kardinalid iga erakonna puhul mängus. siit aga küsimus: kas võimu omab nähtav või nähtamatu osa? või jaguneb võim nende vahel?
nähtamatu juht võib olla ka lihtsalt visionäär kelle ideed mingi suvaline erakond kannab või mille ta omastanud on(nagu religioonide puhul). kusjuures ma arvan,et hallide kardinalide kohtade nimel käib suurem andmine, kui erakonnad omavahel kraaklevad. ja üks nähtamatu jõud võib mõjutada mitut erakonda.

aga ilmselt see, kes parasjagu rahva tähelepanu suunamisel kõige edukam on.
Tagasi üles
viplala
Arengumaag


Liitunud: 19 Juun 2004
Postitusi: 2042
Asukoht: sõawäljal

PostitusPostitatud: Reede Märts 20, 2009 11:02 pm    Teema: Vasta viitega

Kati kirjutas:

mis ajendas sind seda küsimust küsima? kust see impulss tuli? Wink
mind ajendas küsima see, et sa ei olnud ainus ja mind huvitas, et kas ajend oli väline või tuli "kuskilt"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Naima
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 27 Sept 2006
Postitusi: 2278
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Püh Märts 22, 2009 10:26 pm    Teema: Vasta viitega

...

Viimati muutis seda Naima (Püh Jan 24, 2010 7:32 am). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
akk
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 29 Dets 2004
Postitusi: 6324

PostitusPostitatud: Püh Märts 22, 2009 10:45 pm    Teema: Vasta viitega

vaatasin siis täna tõehetke ja seal oli keegi tõehetkes, kes oli ilusa tibiga seal ja säras seal, ja pensionärid ahhetasid kindlasti teleka kõrval, et oi kui ilus poiss, teda me valime kindlasti ... okkk. oksele ajab. aga põhipoint tema jutus oli see, et ta sattus sinna naise õhutusel ja ta ei olnud programmigi lugenud , kus peaks kirjas olema millist parteid ta esindab.... mind see vaimne tase suurt ei üllatunud ja ma ütlen et minu poolt nad ei saa ühtegi häält , säragu nii palju kui tahavad

praegu on minu valik iseseisvuse partei ja irl vahel, palju sõltub maamaksust, sest ma ei taha maksta maamaksu tõusikute ja eliidi ülalpidamiseks , kes ei tea maast ega ilmast mitte halligi

sellest on vähe kui on eestlane ja lurjus ja omade seast, aga jutus peab olema ideed kuidas praegust olukorda lahendada ja mina praeguste valitsejate seast ei näe ühtegi konstruktiivset lahendit ja nad võiksid nii teha , et nad võimalikult vähe segaks normaalsete inimeste elu .

seda ma üldiselt pooldan et 101 on vajalik arv , et ei saaks ära osta. võibolla isegi lähen kunagi sinna ja näitan neile kuidas käib valitsemine.

üldiselt on hea, et lapspoliitikud saavad kogemusi, aga suures poliitikas neile tõmmatakse kott pähe ja nad ei tohiks esindada riiki
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Naima
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 27 Sept 2006
Postitusi: 2278
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Apr 14, 2009 1:23 pm    Teema: Vasta viitega

...

Viimati muutis seda Naima (Püh Jan 24, 2010 7:30 am). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Naima
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 27 Sept 2006
Postitusi: 2278
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Laup Juun 06, 2009 11:42 pm    Teema: Vasta viitega

...

Viimati muutis seda Naima (Püh Jan 24, 2010 7:18 am). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Püh Juun 07, 2009 12:07 am    Teema: Vasta viitega

keegi v6iks pruuni karupoisi minu eest sinna ymbrikusse poetada. Laughing
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Isiksus Kõik ajad on GMT + 3 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


© 2001, 2005 phpBB Group