Arengumaagide Foorum Arengumaagide Foorum
Kuula: Arengumaagide esinemised nõmme raadios.
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse  Jutukas 

Kultuur
Mine lehele Eelmine  1, 2, 3
 
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Isiksus
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
nipi
Oranz päike
Oranz päike


Liitunud: 6 Apr 2008
Postitusi: 647

PostitusPostitatud: Nelj Sept 18, 2008 1:10 am    Teema: Vasta viitega

kahjuks mitte Very Happy
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Norn
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 22 Märts 2008
Postitusi: 3485
Asukoht: P6lva

PostitusPostitatud: Nelj Sept 18, 2008 12:54 pm    Teema: Vasta viitega

Tegelikult suurkultuuride varjatud eesmär mu arust ongi, et ilusasti hävineda, kahjuks, miks muidu ehitatakse suuri kivitorne ja raiutakse nimed sellesse?
_________________
Pole olemas kaht ühesugust asja.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Andromeeda
Indigo päike.
Indigo päike.


Liitunud: 2 Jan 2006
Postitusi: 1397

PostitusPostitatud: Nelj Sept 18, 2008 1:58 pm    Teema: Vasta viitega

viplala kirjutas:
nipi kirjutas:
ja selle kultuuri kandja auga suremise idee ehk ongi päästa tema kultuuri hävimisest. mõeldes, et mis on rohkem hävimine - kas viimase kandja surm, mille järel jääb vaid mälestus oma eri vormides või siis suurema hulga ellu jäänud kandjate devalveerumine ja muutumine teise kultuuri söödaks, kandjaks jms, mille järel saab algsest nt made in china
ennäe, ühel läks lambike põlema


Nüüd on minu kord ütelda, ei usu. Võibolla oleks korrektsem, ma pean sellist varianti vähe tõenäoliseks ja mitte eluliseks.

On suhteliselt ebaterve, veendunult esitada väiteid selle kohta, mida võiks inimene mõelda, kui ta on valiku ees, kas elada või surm. Seda, mida siis mõeldakse, teavad need, kes on selles situatsioonis sees või selles olnud. Loomulikult võib sellise inimese mõtteid lugeda ja nü tema olukorda vaadata. (No ei ole ainsad teadasaamise viisid).
Siiski tasub olla ettevaatlik sellelaadse "täppisteadusega".

Miks arvan esmases tsiteeringus toodud mõtteviisi olevat elukauge?
Esiteks ei pruugi inimene sellisel otsustushetkel olla "tavaseisundis".
Seppuku kui sellise sooritamine, näib olevat "edukas" tugeva autohüpnoosi tingimustes, millise avaldumine/käivitumine on eelnevalt sisse programmeeritud -teiste kultuurikandjate, eeskuju jälgides.
See võib olla ka üks viis -viimaseks ja lõplikuks "eneseületuseks". Kui see on programm, siis programmi lihtsalt täidetakse, või mingi teine sündmus või programm katkestab selle töö.
Ma ei eita, et sellises olukorras võib subjekti mõtlemine olla tema enese hinnangul kaine, kiire, erakordselt selge, adekvaatne kuid ma oletan, et siis ei tegelda küsimusega, mis saab "kultuurist".
Isik annab situatsioonis survele järele, kuid selle põhjus võib olla eelnev kõikide ressursside otsakulutamine.
Surm, võib siis tunduda kui lahendus, puhkus, väljapääs. Kas tegemist on reaalselt väljapääsmatu olukorraga, force majore, või subjektiivse tundega pääsmatusest, see ei pruugi määrata tulemust.

Omaette nüanss, on milliste sündmuste jadas, jõutakse sellise valikuni? Missugune äge või krooniline trauma, eelneb. Kerge on tekkima olukord, kus trauma tingimustes on tegemist - täieliku apaatia, jõuetuse, elutahte puudumise või mõne muu sarnase reaktsiooni avaldumisega. Paljud pikaajalise sõjalise konflikti piirkonnas elavad inimesed, või selles osalevad sõdurid, kirjeldavad sellelaadset väsimust. Post traumaatiline stress sündroom, millisest ka palju hiljem, olukorrast pääsenuna, ei ole kerge vabaneda, ning osad ei vabanegi lõplikult. Toimub püsiv isiksuse muutus.

Hiljuti juhtusin vaatama saadet-mis oli seotud Tsetseenia sõja ning A.politovskaja mõrvaga. Saates oli suht ilmekas stseen, kus kohalik vanainimene ütles venemaa sõjapidamise kohta enavähem nii:
Tsiteerin::
"Milleks meie üle irvitada, meid ükshaaval süstemaatiliselt tappes ja piinates 400 aasta jooksul? Visaku siis juba kohe tuumapommiga, milleks see aeglane rahva hävitamine, alandamine, mõnitamine, peksmine?"

Tema on tüüpiline tsiviilelanik, mitte samurai, mitte sõdur. Ta on psüühiliselt, moraalselt ja ka füüsiliselt väsinud. Kas arvate, et need on ainult sõnad, et ta on elust nii tüdinud, et juba rahva hävitamine tundub alternatiiv? Peaasi, et antaks rahu. Niisiis, kultuuri devalveerumine on suuresti juba toimunud. Kas nad (see vanainimene siis ja teised temasarnased) peaks nüüd seepärast tegema enesetapu, kultuuri edasise devalveerumise vältimiseks? Või äkki elab ta vales kultuuris?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
nipi
Oranz päike
Oranz päike


Liitunud: 6 Apr 2008
Postitusi: 647

PostitusPostitatud: Nelj Sept 18, 2008 7:25 pm    Teema: Vasta viitega

mhmh - a sa ise oled muidugi veendunud, et seda mõttekäiku ei arendanud sa nt tugeva autohüpnoosi tingimustes ning olid oma enese hinnangul kaine, kiire, erakordselt selge ja adekvaatne - "tavaseisundis" ja et selline seisund on terve, normaalne ja universaalne norm.

Omaette nüanss on aga ka see, milliste sündmuste jadas jõutakse mõttemeele sellise pidurdamatu ülevoolavuseni. Missugune äge või krooniline trauma eelneb inimeste massilisele kontollimatule allajäämisele oma enese mõttemeele ületööle. Kerge on tekkima olukord, kus trauma tingimustes on tegemist täieliku ülemõtlemisega.

sedasorti auga suremise ajastu on mõistagi möödas, millest Viimane samurai räägib (miskipärast tundus, et teemapüstitus oli ajendatud tollest filmist) - ja ka sedasorti kultuuride ajastu on ajalugu, küll aga on, millest luua stsenaarium tänasele publikule. ja miski ütleb, et ka elusalt suremise aeg on oma haripunkti ületanud ja hakkab ümber saama. ajalooline kultuur on hälbinud ühtpidi kommertsiks, teisalt sellisteks vormideks http://ru.youtube.com/watch?v=Y7v1C0VUhyA&feature=related - mina ka ei tea, mida mistahes inimene surres mõtleb, aga valdavalt on elades inimesed kõik vaimuhaiged Evil or Very Mad
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
viplala
Arengumaag


Liitunud: 19 Juun 2004
Postitusi: 2042
Asukoht: sõawäljal

PostitusPostitatud: Reede Sept 19, 2008 11:31 am    Teema: Vasta viitega

halloo kosmos
Mitte ainult Jaapan, vaid iga kultuur, riik, kogukond vajab inimesi, kes seda kaitseksid ja oleksid võimelised oma naha teiste kaitseks turule viima. See nõuab ka vastavat suhtumist elusse ja surma ning väärtushinnanuid, mis võimaldaksid sellist ametit pidada. Eesti keeles nimetatakse neid sõjaväelasteks.

Vastavad suhtumised ja väärtushinnangud ei ole sõjaväelaste monopol, aga nende puhul kultiveeritakse seda kõike sihipäraselt.

Kultiveeritakse ja kultuur on sama sõnatüvega, kas tead.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
nipi
Oranz päike
Oranz päike


Liitunud: 6 Apr 2008
Postitusi: 647

PostitusPostitatud: Reede Sept 19, 2008 1:46 pm    Teema: Vasta viitega

niisiis on kultuur(sus) autosugestiivne vaimuhaigus
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
haldjanool
Arengumaag


Liitunud: 17 Märts 2005
Postitusi: 5797
Asukoht: goriolisi tuules

PostitusPostitatud: Laup Sept 20, 2008 1:38 am    Teema: Vasta viitega

niisiis võib kultuuri tefineerida kui hingearendamise jääknähtu?
_________________
just before the darkness...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
nipi
Oranz päike
Oranz päike


Liitunud: 6 Apr 2008
Postitusi: 647

PostitusPostitatud: Laup Sept 20, 2008 2:08 am    Teema: Vasta viitega

pigem üht võimalikku süsteemi, millele hing maha müüa
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Itika
Heleroheline päike
Heleroheline päike


Liitunud: 13 Mai 2004
Postitusi: 810

PostitusPostitatud: Laup Sept 20, 2008 9:18 am    Teema: Vasta viitega

ühendväli on ühendväli - liidab teadvusi ühe maailmavaate piiridesse, et oleks kas kergem ellu jääda; pikapeale muutub koormaks - siis toimub hääbumine või kadu (teadvuste ülevõtt teise ühendvälja poolt).

Tähelepanekuid.
Legendides, müütides on väga palju kultuuritoojaid. a'la tuleb mees metsast, astub koopa ette heledale platsile ja hakkab õpetama, kuidas maju ehitada, vilja külvata, kirjutada, kangast kududa, tähti vaadelda jne. Kuna kultuuri aitab info säilitamise kaudu säilitada kirjakunst, siis ma nimetan neid kultuuritoojaid Thot-tüüpi valgustajateks. Aga...

Juba see, kui "ürgmürgamid" annavad peale jahti parima pala pealikule isegi siis, kui pealik füüsiliselt ei suudaks neid takistada ise saaki nahka panemast, on kultuurimärk. Niisiis - missugune oli ürmügamite kultuur enne Toht-tüüpi valgustajate ilmumist? Ja kellest me oma põlvnemist loeme, kast ürgmürkamitest või Thot-tüüpi valgustajate pereliinidest?

Millisest kultuurist arvestab oma juuri tulevat eestlane? Millistest ürgmürgamitest ja millistest valgustajatest? Millisesse kultuuri paigutub punase egregori sotsiaalne osa?
_________________
Must Kaardivägi
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
nipi
Oranz päike
Oranz päike


Liitunud: 6 Apr 2008
Postitusi: 647

PostitusPostitatud: Laup Sept 20, 2008 10:28 am    Teema: Vasta viitega

ehk peaks eristama sisemist eetikat ja kultuurkihti? seda, mis tuleneb tõesti austusest elava suhtes sellest, millest on saanud reeglite järgimine... küllap need kattuvad liigagi paljus, kuid olemuslikkust peaks saama eristada, mu arust on see oluline
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Luscinia_krõõt
Kollane päike
Kollane päike


Liitunud: 5 Nov 2006
Postitusi: 743

PostitusPostitatud: Reede Sept 26, 2008 11:19 am    Teema: Vasta viitega

haldjanool kirjutas:
oh, nipi võttis üle minu kirjutuskultuuri ja täiendas seda punktide puudumisega Laughing


oioioi .... pole üldse ilus seda "kirjutuskultuuri" nüüd päris enda panusessse paigutada Very Happy
murjamike-kullake kasutas seda tükka aega enne, kui sina avastasid selle kultuuri võlu ja omapära Very Happy

ja murjamike-kullake mäletab väga hästi, kelle rikkaliku kirjutuskultuuri varasalvest ta selle stiili rütmi avastas Wink
see nagu iga pärimusega, et tegelt keegi ei tea, kus on päris juured
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
nipi
Oranz päike
Oranz päike


Liitunud: 6 Apr 2008
Postitusi: 647

PostitusPostitatud: Reede Sept 26, 2008 11:23 am    Teema: Vasta viitega

a mulle see tüvi ikka ei anna rahu. kultiveerima ja kultuur, seda küll, aga siis on seal veel kultus no ja kuhu me jõuame? KULT Shocked
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Luscinia_krõõt
Kollane päike
Kollane päike


Liitunud: 5 Nov 2006
Postitusi: 743

PostitusPostitatud: Reede Sept 26, 2008 11:31 am    Teema: Vasta viitega

nipi kirjutas:
a mulle see tüvi ikka ei anna rahu. kultiveerima ja kultuur, seda küll, aga siis on seal veel kultus no ja kuhu me jõuame? KULT Shocked


noh, see KULT tuleb vist välja vaid eesti keeles Laughing
et siis Eestis kuldid need, kes kultust kultiveerivad ja saavad soovitud kultuuri Rolling Eyes
muus keeles jääb saladuseks, kes kultust inimeste teadvusse kultiveerima ehk kasvatama hakkavad. kohe ongi tüveks- kultus. aga ega see kultus teki midagi iseeneslikult.
ike kellegi kiiks-idee-nägemus, milline peaks üks maailm ja selle asukad välja nägema ja mida suutma
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
tige_kala
Külaline





PostitusPostitatud: Reede Sept 26, 2008 2:46 pm    Teema: Vasta viitega

Luscinia kirjutas:
haldjanool kirjutas:
oh, nipi võttis üle minu kirjutuskultuuri ja täiendas seda punktide puudumisega Laughing


oioioi .... pole üldse ilus seda "kirjutuskultuuri" nüüd päris enda panusessse paigutada Very Happy
murjamike-kullake kasutas seda tükka aega enne, kui sina avastasid selle kultuuri võlu ja omapära Very Happy

ja murjamike-kullake mäletab väga hästi, kelle rikkaliku kirjutuskultuuri varasalvest ta selle stiili rütmi avastas Wink
see nagu iga pärimusega, et tegelt keegi ei tea, kus on päris juured


juudi varganäod Twisted Evil
Tagasi üles
Itika
Heleroheline päike
Heleroheline päike


Liitunud: 13 Mai 2004
Postitusi: 810

PostitusPostitatud: Reede Sept 26, 2008 2:57 pm    Teema: Vasta viitega

kultima, kultama: murdekeeles "ehal käima"

Eesti keeles on kuldil ka teine nimetus - pahr (om. pahru).
_________________
Must Kaardivägi
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
haldjanool
Arengumaag


Liitunud: 17 Märts 2005
Postitusi: 5797
Asukoht: goriolisi tuules

PostitusPostitatud: Reede Sept 26, 2008 2:59 pm    Teema: Vasta viitega

Luscinia kirjutas:
haldjanool kirjutas:
oh, nipi võttis üle minu kirjutuskultuuri ja täiendas seda punktide puudumisega Laughing


oioioi .... pole üldse ilus seda "kirjutuskultuuri" nüüd päris enda panusessse paigutada Very Happy
murjamike-kullake kasutas seda tükka aega enne, kui sina avastasid selle kultuuri võlu ja omapära Very Happy

ja murjamike-kullake mäletab väga hästi, kelle rikkaliku kirjutuskultuuri varasalvest ta selle stiili rütmi avastas Wink
see nagu iga pärimusega, et tegelt keegi ei tea, kus on päris juured

kiidad ennast?
_________________
just before the darkness...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Luscinia_krõõt
Kollane päike
Kollane päike


Liitunud: 5 Nov 2006
Postitusi: 743

PostitusPostitatud: Reede Sept 26, 2008 4:18 pm    Teema: Vasta viitega

tige_kala kirjutas:


juudi varganäod Twisted Evil


ja osavad varganäod Laughing Laughing Laughing
nii mõnigi Suur Juht on juutide poolt kuskilt pätsu pandud süsteemiskeemi kasutama hakanud
isegi tänapäival on seda ette tulnud Cool
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Itika
Heleroheline päike
Heleroheline päike


Liitunud: 13 Mai 2004
Postitusi: 810

PostitusPostitatud: Teis Juul 06, 2010 12:01 pm    Teema: Vasta viitega

http://www.viewzone.com/thyia.html

Üks jutt inglise keeles kultuurilevitamisest. Vana eestlane ütleks: otsi naist, kes istutas hiie.
_________________
Must Kaardivägi
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Arengumaagide Foorum -> Isiksus Kõik ajad on GMT + 3 Tundi
Mine lehele Eelmine  1, 2, 3
Lehekülg 3, lehekülgi kokku 3

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


© 2001, 2005 phpBB Group